a kutya, mint ragadozó, az szõröstûl-bõröstûl eszi meg azt amit elkap...
a macskánkat sem láttam még elõvenni a svájcibicskáját, hogy megnyúzza a frissen elkapott és már jóideig szadizott háziegeret... (megeszi egyben, úgy ahogyan van.)
ez csak nekünk gusztustalan, de az élõvilágban ez a bevált gyakorlat.
Ugye te még sohasem hallottál az élelmiszer-higiéniai elõírásokról? Viszont egy interneten terjesztett hazugságot mindig elhiszel. Persze soha semminek nem nézel utána, még egy igazi szakácsot, vagy élelmiszer-technikust sem kérdezel meg a témában.
Ami pedig az itteni kutyákat illeti, azoknak mielõtt megfõznék a kiscsirkéket, elõtte megnyúzzák és kibelezik az összest.
Tökre igazad van! Hiszen kutyatápnak darálják õket, az meg teljesen normális, hiszen a kutyáknak szüksége van a csontra/ tollra, béltartalomra, hogy szép fényes és egészséges maradjon a szõre!
Nekem sokkal jobb ötletem van... A nyomtatót kell elküldeni a Marsra, az nem nyavalyog kajáért, akár 500 évig is elvan. és ott az ûrhajóst kell kinyomtatni.
Ez nagyon finom lehet! "Mama! Te tudsz a legjobban pizzát hidratálni!"
Pizzát fognak hidratálni az 500 napos mars utazáson? WTF?
Francokat. Itt a szomszédos keltetõbõl egyenesen mennek a fölös kiskakasok a kutyamenhelyre mint táp. Az adóból leírható, és a menhelynek meg minden mennyiségben jó. A kutyák is imádják.
A húspépet a bontás után visszamaradt csirkefarhátból, szárnyvégbõl szerzik, mert a maradékcsontról lereszelik a rajtamaradt húscafatokat. A csontot aztán kifõzik, ledarálják és pl. belekeverik a "kalciummal dúsított" kenyérbe. A sznobok meg jó áron megveszik.
A star trek-es megoldas energiabol rakja ossze az eteleket. Keszitenek valamit, atteleportaljak es csinalnak egy masolatot a mintabol. Ez utanna hattertarrol szabadon ujra eloallithato. Jelenleg ugy nez ki, hogy a kvantum bizonytalansag miatt se ez, se maga a teleportalas nem megoldhato. Jelenleg...
A nasa-s megoldast mar hasznaljak csak nem 3d nyomtatoval hanem ipari gepsorral, ami kevesbe univerzalis. Aki evett mar teljes kiorlesu gyorsettermi csirket, az tudja milyen ize van. (a csirkehuspor ugy keszul, hogy a folos naposcsibe koru kakasokat elve ledaraljak, majd a pepet dehidrataljak; ebbol keszul aztan a nuggets) itt ugyanez zajlik csak gepsor helyett 3d nyomtatoval. Sutes utan nem lesz rosszabb mint a gyorsettermi, sot japanban mar az 50-es evek ota igy keszul a rak rud. (vegyileg modositott halpep froccsontogeppel nyomtatva es festekszorobol etelfestekkel szinezve)
Majd ha atomi szinten tudunk nyomtatni, lehet adagolni a periódusos rendszer jó néhány elemét patronba. :), még tovább menve Einten után szimpla energiából atomot csinálunk.
ezaz ehetünk szintetizált moslékot :D mert más nem lesz XDD
A cikket végigolvasva kiderült számomra, hogy szabad forráskódúvá (tehát ingyenessé) szeretnék tenni a recepteket (ezért majd fújolnak is rájuk a "jogvédõk"), amitõl egybõl helyre is állt a lelki békém. :D
Viszont továbbra is fenn áll a valós probléma, hogy az egymásra priccolt összetevõktõl nem fog megsülni szegény pizza... :( A ST-es replikátor szerintem fizikai képtelenség. Ahogy Hofi is mondta: "Gondolom én barom. Te hogy gondolod?"
Elõttem a jövõ mindennapos beszélgetése: "Apa, kapjál má' le egy kis raviólit az enkórról" :D
Figyelem a lelki nyugalom megzavarására adhat okot ez a poszt!
"A NASA létrehozott egy kutatási alapot, melynek célja egy ételek elõállítására alkalmas 3D-s nyomtató"
Tegyük fel megcsinálják. Továbbá tételezzük fel, hogy idõvel olyan olcsó lesz, hogy kereskedelmi forgalomban is kapható lesz. Nyomtatsz magadnak pizzát (vagy amit szeretsz), és jön majd a "jogvédõ" ügyvédi csürhe, hogy te rohadt geci nem fizettél jogdíjakat, nem vagy jogosult enni... (Mert mondjuk a pizza (licenszelt) receptjét a netrõl töltötted le.)
Sõt, faxom, a csákót tárolják a vincsin, aztán amikor odaérnek kinyomtatják.
Ennyi, kérdés megoldva, mindenki menjen a dógára. ;D
Asszem a spermabankokban is legalább ilyen hidegben tárolják a bankbetétet, az ûrben ezzel meg nincs gond, hideg az van bõven, csak majd egy mikró kell az anyag felmelegítéséhez. ;D
Amúgy meg ha, az egész csákót hidegre teszik 1-2 hétre az addig se kér enni, ez is sztenderd eljárás az ûrmeghódíccsás könyvekben.
Ha jól emlékszem a biotechnológiából az enzimek -65 fok alatt leállnak, és a bioanyag ez alatti hõmérsékleten tárolva korlátlan ideig sértetlenül megmarad. Ez alapján az ûrhajósoknak mindössze elég mirelit készételt magukkal vinni, és a nyomtató helyett meg mikrót, amiben fel tudják melegíteni.
Énasszondom, ha jó nõket lehet ezzel nyomtatni, akkor én, üsse kõ, de vállalom a azt a sok évtizedes ûrutazást a végtelenbe... :D
A Föld körüli utazás szerintem eléggé más kategória, mint a sötét bolygóközi ûrben egy pléhdobozba bezárve évekig utazni... Az egyik legnagyobb probléma a pszichikai megterhelés, és egy jól kinézõ, jó ízû kaja nagyon sokat tud javítani a közérzeten. Az ûrhajón használt zöldséges farm viszont jó ötlet, csak nem tudom mennyire megvalósítható a jelenlegi Földrõl indított ûrhajók szûkös helye miatt.
Egyebkent a nyomtatott pizzat ugyancsak meg kell sutni, tehat ez nem gond. Meg hasonlitani is fog sok gyorsettermi kajara. A pizzahut-os szosz peldaul pont igy keszul, csak emberi munkaval kenik fel. Elonye, hogy amig nem kap vizet, addig nem romlanak a komponensei. A protein paszta amirol a cikk ir pedig lehet a fedelzeti algafarm termeke is. Csak sima alga formajaban max. a japanok ennek meg, izesitve viszont... De a gyorsettermi sultkrumplik egy resze is sultkrumpli porbol van, csak bekeverik vizzel, formara nyomjak es megsutik, megis megesszuk. (persze mar aki)
Lehet, hogy az eredmény láttán visszasírjuk a legpocsékabb konzervet? Ehhez képest egy fagyasztott pizza lukulluszi lakoma...ÉS ahhoz csak egy sütõ kell mindössze.
Fa Nándorék két tonna ételkonzervet kaptak a világkörüli útjukhoz. Fõleg ezt ették, de persze idõközönként vásároltak a kikötõkben ezt-azt pótlásként. Mostanában már sokkal több módszer van az élelmiszerek tartósítására, mint egy-két évszázada. A hosszútávú utakon járó hajósoknak sem kell szárított tésztán és füstölt húson tengõdni, mert szinte mindent el tudnak tárolni így, vagy úgy.
Ami pedig az úrhajókat illeti, én inkább egy fedélzeti farmon gondolkodom, ami egyrészt hasznosítja a megtermelõdött széndioxidot/salakot. A zacskós fehérjeturmixot meg hagyom a reménytelenül kockáknak. Mellesleg, a re-cirkuláció ebben az esetben is kívánatos, mert egy ûrhajónak mindenképp korlátozott a szállítókapacitása. Csakhogy az ilyen vegyi úton elõállított pótlékot nem igazán lehet egészségesnek nevezni.
Elõbb, vagy utóbb úgy is csinálnak valami hasonlót, bármennyi nehézség is van vele. Legfõképp azért is, mert zacskós fehérjéken nem lehet épp ésszel kibírni több éves ûrutazásokat. Szerintem az ûrhajósok morálján már az is rengeteget segítene, ha legalább Földi kajának kinézõ kaját ehetnének (mégha valójában közelebb is áll a zacskós fehérjeturmixokhoz).
Mivel én nem vagyok nagy Star Trekkes, nekem errõl elsõnek ez jutott eszembe:
Nekem a cikk alapján az jött le, hogy elõre elhelyeznek benne több tucat patront, mint a tintasugaras nyomtatóban, amelyekben különbözõ mikro és makro tápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok kapnak helyet, majd a gép ezek vegyítésébõl elõállítja a megfelelõ anyagot amit rétegelve "kirajzol". De azt nem tudom elképzelni, hogy a sült pizza tésztát, hogyan valósítja meg. Mert a sült pizzatésztéra egy megfelelõ keverékû paradicsomszószt, netán "hús darabokat" amelyek valójában piros színezésû, hús ízesítésû szárazabb fehérje csomók, azt rárakja a tésztára az oké. De a sült tésztát, szárított alapanyagokból hogyan tervezik kinyomtatni, azt nem tudom elképzelni. Mert még egy sütés elõtti, megkevert tészta alapot a kép az alapanyagokból összetud keverni és azt kiköpi de az még nem ehetõ..
Nem csak azt nem értem, hogy például hogy fog "nyomtatni" ez a gép mondjuk kelt tésztafélét, de mondjuk a rántott húsát is megnézném. Enni nem ennék belõle.
Az élelmiszerek rendkívül sokféle módon készülnek el. Vegyünk egy átlagos vasárnapi menüt: húsleves, rántott szelet krumplival és savanyú uborkával, és mondjuk végül egy szelet csokis torta.
Ha ezt mind meg tudja csinálni ízre legalább menzai szinten, és még el is fogadható formában, akkor megemelem a kalapom!
Könnyen elõfordúlhat hogy pocsék pizza lesz belõle, sõt valszeg, de lehet hogy fényévekkel jobb lesz mint tubusos fost enni az alatt a 1,5 év alatt amíg eljutnak oda...
Legalábbis szerintem egyszerûbb pl. hús esetében, mint kivont fehérjét úgy ízesíteni, hogy legyen valami íze is... az umamin kívül.
Szerintem ezt úgy kell elképzelni, hogy a pizza minden "alkatrészét" (tészta, paradicsomszósz, sült sonka, sült gomba, egyéb feltétek) elõre elkészítik, szárítják és porítják... és ezt nyomtatják ki. A nyomtató nem fõz, hanem készételt nyomtat ki azok külön elkészített alkotórészeibõl. Csak mivel a vizet és az olajat nem lehet szárítani és porítani, ezért azt külön kell hozzáadni. :D
Neked ez miért fáj ennyire? Mármint az ûrmeghódíccsa?
A fehérjék nem csak a húsokból nyerhetõk ki, hanem rovarokból is, ezáltal új élelmezési forrást lehetne találni az emberiség számára. brrrrrrrrrrrrrrrr>
Pontosan.
Azert eleg sok osszetevo letezik. Csak fuszerbol vagy 20 fele jut eszembe igy hirtelen. Szal kell majd par patron. Raadasul a liszt patron nem art ha 1 kilo cucc fogadasara is alkalmas. Viszont erdekes lesz a viz adagolasa(a viz az elektronika nagy baratja) es a sutes (mondjuk megoldas lehet, hogy nem kell majd a cpu-jara hutes). Ezt a kibaszott nagy baromsagot....
nagyon durva hogy milyen tempóban fejlõdünk hogy meghodiccsuk az ürt.
Az egy dolog, hogy bizonyos ételhozzátevõket egy helyre tud lerakni ez a nyomtató. Az meg kettõ, hogy attól hogy például a lisztet, sót, vizet, élesztõt egymásra öntjük, az még nem lesz tészta. Hát még mondjuk egy húsleves, vagy rakott krumpli...
Pizzaautomata most is van, de ez egészen másként mûködik. Megdagasztja a tésztát, aztán sütõlapon kinyújtja, és rákeni a szószt, rászórja a feltétet, majd a sajtot. A végén pedig megsüti és papírtálcán kiadja.
A pizzának attól van pizza formája, hogy igazi hús, igazi, gomba, igazi paprika, stb. van rajta. Ha csak tápanyagrétegeket nyomtat, akkor nem túl sok értelme van - mittudomén, Maya-val - hús formájú fehérjedarabokat tervezni rá. Mint ahogy eltérni sem a tökéletes kör alaktól. Ilyesmikre gondoltam. Az állagát meg miért ne tudná változtatni. Nem tudom, hogy mûködik, de anyagkihagyásra képes, azért nyomtató, és nem rakodógép, tehát üregeket tud képezni az anyag belsejében, az pedig szerintem tökmindegy, hogy mekkora, úgyelvileg a "tésztának" lehet hasonlóan üreges szerkezete, mint az igazinak. Tehát lehet változtatni a kaja sûrûségét.
A forma nem lényeges, lehet spongyabob formájú is akár, vagy bigben, a nyomattaónak ez mind1. Azé 3D nyomtató. Inkább az az érdekes, hogy összekeverve a különbözõ komponenseket, az még nem lesz ehetõ állagú étel. Értsd. paradicsompor+víz+olaj (ami egyébként ROMLIK), az még nem lesz paradicsom "szósz" (nem beszélve a "fehérjefilmrõl"). Az állagát a keveréknek pedig nem tudja ez a gép megváltoztatni, õ csak térben helyezi el a különbözõ keverékeket.
Ennyi erõvel tablettákat is kaphatnának és/vagy intravénásan is táplálhatnák õket, mint a kómásokat.
Persze ki lehet találni jóságokat, hogy használhatóbb legyen a dolog, de nem lesz 1xû. Ez nem anyagátalakító (mint a replikátor a Star Trek-ben), hanem csak egy keverékeket 3D-ben kiprintelõ nyomtató.
Azért kíváncsi lennék, hogy fog kinézni egy ilyen pizza. :D Geometriailag tökéletes, tökéletesen rétegelt kerek pacsmag? :D Valahogy nem jön meg tõle az étvágyam. Persze, ha egészséges, az más dolog. Ezzel pl. az lehet a gond, hogy ha a átlagember rászokik a nyomtatott kajára, akkor elég hamar 600 kilósra hízik, mert ugye csak tápanyagot használ a nyomtatáshoz. Mondjuk ha levegõsre nyomtatja (ezt a paramétert állítgatni lehet), vagy rak bele egy kis egészségre nem ártalmas szintetikus polimert (i.e. "mûanyag" - végül is az is rost, mert emészthetetlen az ember számára), akkor ez a probléma is meg van oldva. :D
És tényleg el fog jönni az idõ, mikor neten írom havernak, hogy de jó sütit sütött az asszony. Küldjek belõle? És már dobom is a linket. :)