Az európai ember bélbolyhain kisgyermekkor után is termelõdik a laktáz enzim, ezért az európaiak és ebbõl kifolyólag az amcsik (és csak õk, afrikaiak, ázsiaiak egyáltalán nem) képesek a szoptatás utáni idõszakban is lebontani a tejet. Na EZ történt egy genetikai mutáció miatt, gyakorlatilag adaptálódott az emberek emésztõrendszere a folytonos tejfogyasztáshoz, ami eredetileg nem lenne természetes.
Ezt mindig, minden tejes témában külön el kell mondani :D
Mellesleg elég sok logikus igazság kering a tejrõl, okos körökben nincs jó híre.
Arról még nem volt szó, hogy egy kutatás szerint a csontritkulást is elõsegíti?
Napi 2 deci tejet fogyasztott egy csoport éveken át, és sokkal nagyobb lett náluk a csontritkulás kockázata. Ugye a tej savasítja a vért, a sav megkötése meg kálciumot von el a szervezettõl.
A gyengülõ csontú néninek meg tanácsolják aztán, hogy fogyasszon több tejet...