Én egyszer kóladióval kísérleteztem, kicsit euforizált, és pörgetett 3-4 órán keresztül... lehet nyersen porítva, vagy teába fõzve fogyasztani.
"A mályvavirágúak családjába tartozó nyugat-afrikai fa, melynek régóta ismert élénkítõ hatása. Mint a kakaó nem is olyan távoli rokona, szintén összetett, érdekes alakú terméssel szolgál, melynek a magját használjuk fel. A fák (Cola acuminata és Cola vera) egész évben folyamatosan hajtanak. Sok helyen termesztik beleértve Kongót, Madagaszkárt, Mexikót és Kolumbiát, illetve a Közel-Keletet. Mivel a trópusi õserdõ szülöttje, máshol csak üvegházban maradhat meg. Európában már ismerték a 16. században is, de az egész világ nagyjából kétszáz éve ismeri. A magokat pár napig napon szárítják, és nagy részét már õrölve exportálják a - trópusi országok kiváltságos botanikai változatosságát élvezni csak távolról tudók – külföldiek számára.
Az ilyen formában feldolgozott cola dió 0,5-2,5% koffeint tartalmaz. Összehasonlításképpen: ez leginkább a tea koffeintartalmához áll közel. Mivel azonban az összes koffeintartalmú növény hatása lényegesen különbözik a többiétõl (a szintén aktív hatóanyagnak számító tanninok és egyéb xantinok: a teobromin, teofillin változó aránya és a fogyasztás módja miatt), valóban újszerû, frissiítõ érzés. A diabetikus kólákban gonosz módon csapják be az emberek ízérzékelését: mesterséges ízesítõszerek (amik általában még csak nem is analógok a természetben elõforduló változataikkal), aromák , cukor és rengeteg foszforsav „próbál meg” hasonlítani valamire, ami ennél azért sokkal több.
Hatása: élénkítõ, de máshogy, mint a kávé. Hosszabban tart, mértékletes fogyasztása esetén nem okoz szívdobogást, ezért kíméletesebb. Azért jegyezzük meg: ez a 2,5%-os koffeintartalom nem kevés, fõleg ha kameruni fajtáról van szó. Éppen ezért már néhány gramm is elég belõle (kb. egy kiskanálnyi).
A szellemi éberséget magasabb szintre emeli, fokozza a pulzust, szóval fizikailag is stimulálns hatásra számíthatunk. A teofillin miatt fokozza a kiválasztást is.A 90-es években zajlott kutatások szerint is az egyik legjobb stimuláns, ha kerülni szeretnénk a koffeintartalmú növények fogyasztásával általában együtt járó erõs vízhajtó hatást. Teobromin-tartalma kifejezetten magas (majdnem, mint a kakaóban), emiatt enyhén euforizál .
Nagy mennyiségben megtalálhatók benne az úgyenevezett katechinek is. Ezekrõl érdemes tudni, hogy fontos antioxidánsok, azaz gátolják a gyulladást és segítik elhárítani a káros szabadgyökök (dohányfüst, szmog) által szervezetünkre mért csapást. Nem véletleünül lett a nyugati kultúra egyik elsõ számú élénkítõszere.
A cseranyagok miatt lassabban szívódik fel, mint a kávé, de minimum 6 órán keresztül tart a hatása. Afrikában tradicionálisan nyersen fogyasztják. A kólamag rágása felfrissít a nehéz fizikai munka során, mert fokozza a vérkeringést és segíti az izommunkát. Érdekes, hogy a magok nyersen elrágva kezdetben igen keserûek, majd egy kis idõ múlva édessé válnak, mivel keményítõt is tartalmaznak.Az afrikaiak számára gyakran társas tevékenység a kóladió rágása, és ezért nagy jelentõsége van a mindennapi életben.
Sok helyen éhségérzetet megszüntetõ hatása miatt is kedvelik. A Nigériában és Nyugat-Afrikában élõ yoruba kultúra számára azonban még ennél is több: õk rituális és vallási ceremóniák alkalmából fogyasztják. Az õsök tisztelete számukra nagyon fontos, és imádságaik során gyakori áldozati ajándékként szerepel. A társasági összejövetelek többségénél azonban megtalálható: esküvõk, temetések és névadás alkalmával. "