A tea fogyasztása nem nagy kultúrára tekint vissza kicsiny országunk. Ezért szeretném, ha lenne egy téma, ahol megoszthatjuk egymással teás élményeinket. Hamarosan írok pörgetõ, afrodiziákum, nyugtató, gyógy és egyéb teákról, addig is várom a kedves érdeklõdõket. Üdv.
Én mostanában lettem teamániás, sokkal több figyelmet szentelek arra, hogy minõségi teát igyak. Remélem jó topik lesz.
suliba vittünk vízforralót. olyan igénytelen teákat csinálunk, hogy az valami hihetetlen :D
Mindjárt jön valaki aki nyit egy Kakaó topikot, aztán valaki kávé topikot, a következõ energiaital nevû témát... nehogy az legyen belõle mint annó pl a bogár/rovar korszakban.:)
Azért a teafajták repertoárját és a hatóanyagok széles skáláját ne hasonlítsuk már össze a koffeinnel, meg a teához képest elenyészõ számú fajtával rendelkezõ kakaóval.
szeretek teázni, de nem vagyok teasznob, teljesen megfelelnek az alsókategóriás filteres teák. éljen a sir morton garzon feketetea jó citromosan, sok cukorral... :D
Kínában évezredek óta használt gyógynövény. A Koreai-félsziget északi és Mandzsúria magashegyi vidékeirõl származik, és ritkán vadon is elõfordul. Az összesen hat délkelet ázsiai és észak amerikai fajt magába foglaló ginzeng nemzetség tagja. A ginzeng csak árnyékban nõ. Magassága 40-60 cm közötti , de az 1 métert is elérheti. Egyenes szárának szinte vöröses, minek csúcsán helyezkedik el az öt fordított tojás alakú levélkékbõl álló összetett levél. Virágzata ernyõs, rózsaszín virágaiból borsó nagyságú, fényes termések fejlõdnek. Legfontosabb része azonban a gyökerei, melyek elágazók, a fõgyökérbõl vastagabb oldalhajtások és hajszálgyökerek ágaznak le. Némely gyökér alakja emberre emlékeztetõ, ezért a kínaiak "embergyökérnek" is nevezik (jensen).A legkeresettebb és legjelentõsebb kínai vagy koreai ginzeng mellett más ginzengfajokat is termesztenek, mivel a növény eredeti állományai a felelõtlen gyûjtés miatt erõsen megritkultak.
A vörös ginzeng az egyik legértékesebb fajtája, mely eredetileg a Koreai-félszigeten honos. Feldolgozása során a gyökereket – a teák fermentációjához hasonlóan - gõzöléssel tartósítják, majd szárítják. Egy-egy nagyobb gyökér különleges ajándéknak számít, mivel nagyon sokra becsülik komplex egészségvédõ hatása miatt. Az eddigi tudományos kutatások az alábbiakat támasztották alá:
-segíti normalizálni a vércukorszintet -erõs antioxidáns és ásványanyagforrás -képes aktiválni az immunrendszert, miközben a szervezet saját tartalékait hasznosítja -csökkenti a stresszhormonok szintjét -javítja az emlékezõképességet -jót tesz a keringésnek-hatékony lehet impotencia ellen -nyugtató és fájdalomcsillapító -hatékonyan alkalmazható krónikus betegségek tüneteinek enyhítésében is
A ginseng egyik jelentõs tulajdonsága, hogy mint afrodiziákum, serkentõleg hat a szexuális vágyra, alkalmazásával fokozható az izgalmi állapot. A változókorban lévõknek sem kell lemondaniuk a testi örömökrõl, ugyanis a gyökér, az õ esetükben is pozitívan befolyásolja a szexuális aktivitást. A növény egyenesen a hormonháztartásra hat, növeli a potenciát, és javítja a libidót. Számos szexuális zavar a nem megfelelõ vérkeringésre vezethetõ vissza, amire a ginseng ugyancsak megoldást jelenthet. A magyar piacon igen kedvelt termék a ginzeng, szinte minden szakboltban beszerezhetõ. Ilyenformán nagy verseny alakult ki a terjesztõk között."
legjobbak a filteresek közül a milford teák. akármeddig áztatod benne a filtert, nem lesz keserû, és mindig rohadt jó íze van!
én nagyon szeretem a teát.zöld tea a kedbencem,finom cukorral és mézzel is,mindkettõ,de mézzel kapcsolatosan vannak kedves élményeim,amikor egy kellemes otthonos helyen fogyasztottam pár lány társaságában,és magunknak kellet ízesíteni,mézzel jó volt játszani egymás nyelvérõl lenyalni,közben még a tea is nagyon finom volt:)
Kb. fél éve pillantottam meg a Demmers Teaházat a gyõri Árkádban és az õsszel be is néztem. A földi mennyországban éreztem magam. Mondom az eladó hölgynek, hogy igazából nem is tudom pontosan mit szeretnék, elõször vagyok itt, a fekete teákat szeretem, melyek azok? Mondta, hogy a kék címkés mind az. 60 féle biztos volt és még mielõtt átfutottam volna a neveken már dugta is az orrom alá az egyik nagy fém dobozt. Ismerõs bergamot illat, mondom ez olyan, mint az Earl Grey és valóban az is volt. Aztán jött a következõ... Isteni illatok egymás után... Most éppen még kísérletezgetek, próbálgatom a különbözõ teákat, de az "ír krém"-bõl és a "bergamino"-ból valószínûleg mindig lesz itthon. Budapesten és Pécsett is van ilyen teaház, akit egy kicsit is jobban érdekel a téma (eddig esetleg csak filteres teákat ivott) szakítson rá idõt és térjen be egyszer valamelyik üzletbe, nem fogja megbánni!
A gyümölcsteát pedig valóban csak az elkészítés módja miatt hívják teának, de léteznek gyümölcsös ízesítésû "valódi" teák is.
Kedvenc teám, némely tea házban is megtalálható az itallapon,de otthon készítve az igazi.
Khm... *karamellás. (vajon miért a mellekre gondoltam? X'D) Szóval nagyon jó, hangulatos maga a bolt is, de sajnos kevés városban akad ilyen. :-/ Itt Kaposváron sincs.
Én egyszer kóladióval kísérleteztem, kicsit euforizált, és pörgetett 3-4 órán keresztül... lehet nyersen porítva, vagy teába fõzve fogyasztani.
"A mályvavirágúak családjába tartozó nyugat-afrikai fa, melynek régóta ismert élénkítõ hatása. Mint a kakaó nem is olyan távoli rokona, szintén összetett, érdekes alakú terméssel szolgál, melynek a magját használjuk fel. A fák (Cola acuminata és Cola vera) egész évben folyamatosan hajtanak. Sok helyen termesztik beleértve Kongót, Madagaszkárt, Mexikót és Kolumbiát, illetve a Közel-Keletet. Mivel a trópusi õserdõ szülöttje, máshol csak üvegházban maradhat meg. Európában már ismerték a 16. században is, de az egész világ nagyjából kétszáz éve ismeri. A magokat pár napig napon szárítják, és nagy részét már õrölve exportálják a - trópusi országok kiváltságos botanikai változatosságát élvezni csak távolról tudók – külföldiek számára.
Az ilyen formában feldolgozott cola dió 0,5-2,5% koffeint tartalmaz. Összehasonlításképpen: ez leginkább a tea koffeintartalmához áll közel. Mivel azonban az összes koffeintartalmú növény hatása lényegesen különbözik a többiétõl (a szintén aktív hatóanyagnak számító tanninok és egyéb xantinok: a teobromin, teofillin változó aránya és a fogyasztás módja miatt), valóban újszerû, frissiítõ érzés. A diabetikus kólákban gonosz módon csapják be az emberek ízérzékelését: mesterséges ízesítõszerek (amik általában még csak nem is analógok a természetben elõforduló változataikkal), aromák , cukor és rengeteg foszforsav „próbál meg” hasonlítani valamire, ami ennél azért sokkal több.
Hatása: élénkítõ, de máshogy, mint a kávé. Hosszabban tart, mértékletes fogyasztása esetén nem okoz szívdobogást, ezért kíméletesebb. Azért jegyezzük meg: ez a 2,5%-os koffeintartalom nem kevés, fõleg ha kameruni fajtáról van szó. Éppen ezért már néhány gramm is elég belõle (kb. egy kiskanálnyi).
A szellemi éberséget magasabb szintre emeli, fokozza a pulzust, szóval fizikailag is stimulálns hatásra számíthatunk. A teofillin miatt fokozza a kiválasztást is.A 90-es években zajlott kutatások szerint is az egyik legjobb stimuláns, ha kerülni szeretnénk a koffeintartalmú növények fogyasztásával általában együtt járó erõs vízhajtó hatást. Teobromin-tartalma kifejezetten magas (majdnem, mint a kakaóban), emiatt enyhén euforizál .
Nagy mennyiségben megtalálhatók benne az úgyenevezett katechinek is. Ezekrõl érdemes tudni, hogy fontos antioxidánsok, azaz gátolják a gyulladást és segítik elhárítani a káros szabadgyökök (dohányfüst, szmog) által szervezetünkre mért csapást. Nem véletleünül lett a nyugati kultúra egyik elsõ számú élénkítõszere.
A cseranyagok miatt lassabban szívódik fel, mint a kávé, de minimum 6 órán keresztül tart a hatása. Afrikában tradicionálisan nyersen fogyasztják. A kólamag rágása felfrissít a nehéz fizikai munka során, mert fokozza a vérkeringést és segíti az izommunkát. Érdekes, hogy a magok nyersen elrágva kezdetben igen keserûek, majd egy kis idõ múlva édessé válnak, mivel keményítõt is tartalmaznak.Az afrikaiak számára gyakran társas tevékenység a kóladió rágása, és ezért nagy jelentõsége van a mindennapi életben.
Sok helyen éhségérzetet megszüntetõ hatása miatt is kedvelik. A Nigériában és Nyugat-Afrikában élõ yoruba kultúra számára azonban még ennél is több: õk rituális és vallási ceremóniák alkalmából fogyasztják. Az õsök tisztelete számukra nagyon fontos, és imádságaik során gyakori áldozati ajándékként szerepel. A társasági összejövetelek többségénél azonban megtalálható: esküvõk, temetések és névadás alkalmával. "
Otthon a teának nevezett gyümölcsízû cuccokat fogyasztom, de mindig teszek bele egy valag valamilyen termelõi mézet, C-vitamin port/citromlevet (facsartat), virágport, esetleg ha valami kínom van, akkor saját pálinkát. :-D Utóbbiból persze nem sokat, max 2 cl-t 2-3 deci kavarmányhoz, így is erõs (szabványos, 51°-os, Jászságból való gyümölcsbõl). Torokbajra, taknyosságra már-már valószerûtlenül hatékony - szigorúan lefekvés elõtt fogyasztandó. A virágpornak kicsit furcsa az íze, néhány szemet szoktam csak szórni 1 lityó löttybe, hogy még meg bírjam inni. :-) C-vitaporból 1 kiskanálnyi a szokott adag, jól helyettesíti a citromot.
Sziasztok! Olasz vagyok és Tea függõ. :D
Kedvencek: Sir Morton Earl Grey és Garzon. Viszont ami nagyon hiányzik, az a forró menzatea.
Írjatok nekem ilyen pörgetõ teákat meg afrodiziákumokat, jól hangzanak :D Nekem am a menta tea a kedvencem, lehet akármilyen borsmenta stb. És persze minden teába beleteszek egy kiló cukrot
Ha a "forró menzateát" nem iróniából írtad, akkor van egy tippem: az alább linkelt teaházban lehet kapni orosz teát. Ez nekem egy az egyben az, amit régen-régen nagymamáim szoktak fõzni. Amikor a teázási szokások még ott sem tartottak mint most és nem volt kapható ilyen-olyan tea. Ha teát kértél ezt kaptad és kész.
Skót karamell benn volt a pakliban legutóbb nálam is, illat alapján azonban a "sima" karamellás mellett döntöttem. Finom-finom, de azért jobbak is vannak. Legközelebb kipróbálom a skót verziót is.
Olvastam most egy olyat, hogy a citromfû elég jól "ellazítja" az embert, szal kifogom próbálni, hogy 10g citromfû tea aztán szauna közben pár sör milyen relaxációban részesít
Elõször melóhelyen próbáltam a citromfüvet, majdnem elaludtam, pedig pörögni kellett volna.
meg van színezve egy kis cukormelasszal és drágább az ára, ezért az él a köztudatban, hogy egészségesebb... pedig ugyanannyi kalória van benne mint akármelyik más cukorban
ugyanezzel etetik a népet a fehér liszt vs. barna liszt esetében is :)
Én gyömbért iszok mostanában, javítja a memóriát és az agyi teljesítményt, érezhetõ, azt hiszem. Egy gyömbér tea kb. 10 ft-ból jön ki ha jó helyrõl veszed a FRISS gyömbért.
:-D Telibekakáltam a stresszt/munkát, és csak aludtam volna, semmi egyéb.
Jelentem annyira jó ez a citromfûtea, hogy megittam belõle 25 grammal 7decit ÉS SEMMIT nem éreztem, nem hogy nem relaxacios fázisba hanem még pörögtem is egész este és aludnisem bírtam rendesen éjjel :D :(
Lehet fordítva vagy bekötve? Mondjuk nálam is elõfordult olyan, hogy valami természetes anyagokból készült, recept nélküli altaltót próbáltam ki, de annyira ráparáztam, hogy még annyit sem aludtam, mint altató nélkül. Talán valami elmecsendesítés is kéne neked, esetleg meditáció, nyugtató zene, valami.
nem jól fogalmaztam... fehér kenyér vs. barna kenyeret akartam írni, amikor csak megszínezik a kenyeret és 2x annyiba kerül mert "barna" és "bio" meg sokkal egészségesebb mint a gonosz fehérlisztbõl készült kenyér
A kettõ között mi a különbség? Garzont ittam az finom volt, Earl Greyt Sir Mortonból még asszem nem.
Pont egy pár napja vettem amúgy Pickwick-bõl Earl Grey-t, az se rossz, árban kb a Sir Mortonnal ugyanott van.
Amúgy én régen eleinte az íze miatt ittam, aztán felvilágosítottak hogy simán felér a hatása a kávééval, sõt még tovább is tart, visszagondoltam hogy annak idején mikor éjjel ittam utána mennyit virrasztottam még simán és tényleg :) Úgyhogy manapság már azért is iszom (persze kávé mellé simán :DDD)
A helyes elkészítési módról amúgy mit tudtok? Én ha sietek akkor mikró 2 percre közepes fokozaton egy pohár víz, sõt ha nagyon sietek akkor csak másfél perc és benne a filter. Ha jobban ráérek akkor alumínium melegítõ izéban a tûzhelyen és ráöntöm, finomabb is.
Egy haverom meg azt mondta a legjobb ha fél órát hagyjuk lefedve ázni, a filter lóbálása nélkül (mert hogy állítólag attól lesz keserû, azért nem szabad). Errõl mit tudtok, próbálta már valaki? Nekem még nem volt hozzá türelmem :)
Nekem is a kedvencem a tea bagging... Egyébként a magyar teakultúra abból áll hogy lefõzzük a teát, aztán 3 púpozott kanál cukor, 2 deci citrompótló meg méz meg bor, a lényeg hogy a tealevél ízét véletlen se lehessen érezni. Ezzel sikeressen meg is erõszakoltuk a nedût. Egy távol-keleti teaházban valószínûleg cirokseprûvel vernék szét az agyunkat ezért.
Hál istennek azért itthon is lehet már kapni normális zöld teákat, azokon legalább érezni az egy kicsit a frissitõ levél ízét. A palackosokból az Oishi-nek marha jó a zöld teája, viszont a többi ízesítés szintén agyoncukrozott lötty.
tonnányi fruktóz van ezekben és irreálisan sok pénzér vesztegetik õket
inkább veszek "rendes" zöld teát, leforrázom/leszûröm és kész
A helyes elkészítési mód függ az alapanyagtól. Úgy nagy általánosságban a fekete teákat forrásban levõ vízzel kell leforrázni (1 teáskanálnyi teafû kell kb egy bögre (2,5 dl) vízhez) és 3-4 percig állni hagyni. Minél tovább van bent a vízben a teafû, annál markánsabb lesz az íze az italnak, de 4 perc fölé nem érdemes menni, akkor már túl keserû lesz. Zöld teáknál szintén fel kell forralni a vizet, de hagyni kell kb. 5 percig hûlni és úgy kell leforrázni a teafüvet és 2-3 percig úgy hagyni. A gyümölcsteákat szintén zubogó vízzel kell felönteni, viszont mivel nincs bennük teafû (csak az elkészítés módja miatt hívjuk õket teának), tulajdonképpen bármeddig áztathatjuk õket, nincs az elõzõ két fajtánál fennálló veszély, hogy keserû lesz. 10 perc elég nekik, minél tovább áztatjuk, annál jobban átveszi az ital az alapanyag ízét.
Ezek után pedig ízlés dolga... cukor, méz, tej, citrom...
Most dobtam össze 1L gyömbérteát. 1 nagyobb kanál méz, és egy csipetnyi C-vitapor került bele, mert már önmagában is egész jó, így nagyon finom, nagyon kellemes ízû.
1000 ft/ kg 10 dkg elég belõle 3-4 teára... azért remélem számolsz, kurva olcsó, eláll sokáig, lereszeled, teatojásba beletömöd, vagy leszûröd, 10 percig kell forrázni