Úgy nagy általánosságban a fekete teákat forrásban levõ vízzel kell leforrázni (1 teáskanálnyi teafû kell kb egy bögre (2,5 dl) vízhez) és 3-4 percig állni hagyni. Minél tovább van bent a vízben a teafû, annál markánsabb lesz az íze az italnak, de 4 perc fölé nem érdemes menni, akkor már túl keserû lesz.
Zöld teáknál szintén fel kell forralni a vizet, de hagyni kell kb. 5 percig hûlni és úgy kell leforrázni a teafüvet és 2-3 percig úgy hagyni.
A gyümölcsteákat szintén zubogó vízzel kell felönteni, viszont mivel nincs bennük teafû (csak az elkészítés módja miatt hívjuk õket teának), tulajdonképpen bármeddig áztathatjuk õket, nincs az elõzõ két fajtánál fennálló veszély, hogy keserû lesz. 10 perc elég nekik, minél tovább áztatjuk, annál jobban átveszi az ital az alapanyag ízét.
Ezek után pedig ízlés dolga... cukor, méz, tej, citrom...