A Jupiter holdján keresnék az élet jeleit

A Jupiter holdján keresnék az élet jeleit

2014. július 17. 08:59, Csütörtök
A szakemberek szerint az Europa vastag jégtakarója alatt megtalálhatjuk a földönkívüli életet.

Nem is olyan rég, még márciusban olvashattunk arról, hogy a 2015-ös évre vonatkozó amerikai költségvetés kellő teret ad a NASA számára, hogy megkezdjék az Europa-küldetés részleteinek kidolgozását, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy belátható időn belül elinduljon saját eszközünk a hold irányába. A szakemberek egy része ezt többek között azért is várja, mert szerintük az élet jeleit fedezhetjük majd fel az égitesten.

Kevin Hand asztrobiológus Dél-Afrikában, az ottani Paleontológiai Társaság gyűlésén beszélt azon reményéről, hogy az ember által alkotott űreszközök egy napon pozitív eredménnyel örvendeztetnek majd meg minket. Kiemelte, hogy a jelenleg rendelkezésre álló eszközök több, mint elegendők a vastag, akár 15 km-es jégtakaró átfúrásához, a legnagyobb problémát tehát nem ez, hanem a szóban forgó felszerelés holdra történő eljuttatása jelenti. A megfelelő megoldás megtalálásához még évek kellenek, ebben természetesen a NASA jár majd elől, ám a földönkívüli élet kutatásához szükséges küldetésre valószínűleg még ennél is tovább kell majd várnunk.

A szakember elmondta, hogy a 100 km mélységűre becsült jég alatti óceán a mikrobák szintjén az életet hordozhatja, ennek kutatása pedig alapjaiban változtathatja meg jelenlegi tudásunkat. Az Europa ugyan kívül esik a lakhatósági zónán, ám a Jupiter által okozott árapály-hatás, valamint a geotermikus folyamatok azonban pótolhatják a Napból érkező (hiányzó) energiát, így azt sem tartják kizártnak, hogy az élet akár a mikrobáknál fejlettebb formában is jelen lehet. Ennek kutatása terén az elsődleges kérdés nyilván az lesz, hogy az élet az általunk ismert formában és rendszeren keresztül alakult-e ki és fejlődött, avagy egy teljesen eltérő változatról van szó.

A NASA a következő évtized elejére tervezi az Europa-küldetést, előfordulhat azonban, hogy az élet megtalálását célzó projekt csak jóval ezt követően, a 2040-es években indul útjára.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások