Csődbe jutott a Bitcoin Alapítvány

Csődbe jutott a Bitcoin Alapítvány

2015. április 8. 08:58, Szerda
Egy ideig úgy tűnt, hogy a virtuális fizetőeszköz helyzete megszilárdulhat, de a nyugalmas időszak csak átmeneti volt.

A tavalyi esztendő nem volt egyszerű a bitcoin életében, azonban az év végére megnyugodott a virtuális fizetőeszköz árfolyama és a negatív hírek is elmaradoztak. Úgy tűnt, hogy a bitcoinba fektetők fellélegezhetnek, de most derült égből villámcsapásként érkezett a Bitcoin Alapítvány egyik vezetőjének bejelentése: a szervezet gyakorlatilag csődbe jutott.

Olivier Janssen a Bitcoin Alapítvány fórumában tette közzé az ezzel kapcsolatos információkat. Ugyan a szervezet közvetlenül nem gyakorol ellenőrzést a virtuális fizetőeszköz fölött, de ettől függetlenül gyakorlatilag a Bitcoin "arcává" vált. A bejelentés azért is érdekes, mert a nonprofit szervezet 2013-ban még 4,7 millió dolláros plusszal zárt. Azonban Olivier Janssen bejegyzéséből világossá vált, hogy gyakorlatilag az alapítvány összes pénze eltűnt és a helyzetet súlyosbította az is, hogy ezt a vezető megpróbálta eltitkolni.

Janssen szerint a Bitcoin Alapítvány ellenzi az átláthatóságot. Amennyiben ez nem így lenne, akkor mindenki tudná, hogy egyetlen cent sem maradt a kasszában. Közlése szerint az alapítvány vezetője úgy tevékenykedett, hogy ezekről a dolgokról elfelejtett szólni az eddigi és a mostani felügyelőbizottsági tagoknak. Ironikus módon a helyzetet meg lehetett volna akadályozni, ha a kezdetektől átlátható lett volna a szervezet gazdálkodása. 2013-ban a Bitcoin Alapítvány azért keveredett összetűzésbe a kaliforniai pénzügyi felügyelettel, mert a hivatal álláspontja alapján a szükséges engedélyek nélkül teljesített és teljesít a mai napig pénzügyi tranzakciókat.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások