Illegális-e a kalózfilmek streamelése?

Illegális-e a kalózfilmek streamelése?

2015. október 17. 14:47, Szombat
Az illegális tartalmak megtekintésének kérdésében hamarosan az Európai Unió Bírósága dönthet.

Egy holland bíróság azzal a kéréssel fordult az Európai Unió Bíróságához, hogy hozzon döntést abban a kérdésben, hogy illegálisnak minősül-e vagy sem a másolt filmek és televíziós sorozatok online sugárzása.

A holland testület azután döntött így, hogy nem tudott állást foglalni abban az ügyben, amelyben a BREIN nevű helyi szerzői jogvédő szervezet és egy módosított streamegységeket kínáló online bolt állt szemben egymással. Az eszközök és az azokra telepített szoftverek segítségével a televíziók hozzáférhetnek az illegális letöltőportálokhoz. A bíróságnak többek között arról is határoznia kell, hogy törvényellenes-e egy ilyen készülékek és annak eladása, valamint a streameléssel kapcsolatban is számos kérdést kell megválaszolni.

A nehézséget az jelenti, hogy miközben az illegálisan másolt tartalmak készítése, terjesztése és letöltése sok országban tilos, addig azok megtekintésével kapcsolatban már közel sem ennyire világos a jogi helyzet. Számos országban az internetszolgáltatóknak például meg kell akadályozniuk a legismertebb streaming-oldalakhoz (Popcorn Time, Movie4k.to, kinox.tv stb.) való hozzáféréseket.

A tisztázandó kérdések között van az is, hogy elvileg szabad-e bárkinek átmeneti másolatot készítenie a streamadásokról. A végső döntés nem csupán a felhasználóknak, a szerzői jogvédőknek és az internetszolgáltatóknak lehet fontos, hanem például a Google jogászainak is, hiszen a YouTube oldalain rendszeresen találhatók illegálisan feltöltött tartalmak.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások