A holland államot perelik a filmesek

A holland államot perelik a filmesek

2017. március 12. 07:39, Vasárnap
Film- és televíziós producerek az elmaradt bevételeik miatt követelnek kártérítést.

Érdekes beadvánnyal fordultak a bírósághoz holland filmesek és tévések, akik azt szeretnék, hogy a kalózmásolatok által keletkező bevételkieséseik miatt a helyi kormány kártérítést fizessen nekik. A kereset indoklása alapján elsősorban a döntéshozók tehetnek arról, hogy Hollandiában magas a kalózkópiák aránya, a kormány ugyanis éveken át eltűrte az illegális letöltéseket és azok ellen egyáltalán nem lépett fel erélyesen. Ennek is köszönhető, hogy az európai uniós tagállamban rendkívül népszerű a filmek és a zeneszámok letöltése.

A helyzet 2014-ben - az Európai Bíróság ítéletének köszönhetően - változott meg, onnantól kezdve a holland kabinet rendkívül szigorúan kezdett fellépni a fájlcserélőkkel szemben. A helyi filmesek és tévések ugyanakkor úgy vélték, hogy a 2014 előtti időszak miatt őket jogos kártérítés illeti meg. Christiaan Alberdingk Thijm ügyvéd szerint a producereknek jó esélyük van a per megnyerésére, ugyanakkor mindenképpen bizonyítaniuk kell majd, hogy érték-e őket és ha igen, konkrétan mekkora veszteségek a kalóztevékenységek miatt. Egy másik jogász, Arnoud Engelfriet egyetértett a kollégájával, de megjegyezte, hogy a károk kiszámítása meglehetősen trükkös dolog, ugyanis az egyes letöltéseket nem lehet közvetlenül lefordítani az elmaradt értékesítésekre.

Nem az első ilyen jellegű beadvány Hollandiában, hiszen tavaly a VPSO nevű filmipari csoport 1,2 milliárd euró kártérítést követelt a kalózmásolatok miatti veszteségeiért. A VPSO a 2004-től napjainkig tartó időszak kapcsán kérte az összeget.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások