Jobb teljesítményt ígér az Android O

Jobb teljesítményt ígér az Android O

2017. május 24. 12:30, Szerda
A Google bemutatta az új verziót, amely több fontos újítással érkezik.

A Google I/O alatt nem hagyhatták ki az új Android verzió főbb változtatásainak felsorolását, ezt pedig részletes bejegyzések követték, amelyek szintén ismertetik a fontosabb módosításokat. A hangsúly (az eltérő vizuális élmény mellett) a jobb teljesítményen és a hosszabb üzemidőn van, a cég elszántnak tűnik.

A hivatalos fejlesztői blogban szemügyre vehetjük az újítások jó részét. Az immár 2 milliárd készüléken jelenlévő operációs rendszer következő változata az osztottképernyős megoldás mellett a kép-a-képben funkcióval igyekszik még kényelmesebbé tenni a multitaszkot, amely különösen a kisebb kijelzőkön jön majd jól. Az egyes ikonok felett apró pont jelzi majd az adott apphoz kötődő értesítéseket, a Chrome böngészőből jól ismert Autofill funkció pedig az egyéb alkalmazásokon belül is elérhetővé válik, hogy ezeknél se kelljen újból és újból begépelnünk a hosszú jelszavakat – a Smart Paste Selection pedig a nevek, címek és egyéb adatok gyors kiválasztásával segít, miközben éppen azok bepötyögésével vagyunk elfoglalva.

A Play Store katalógusában lehetőségünk lesz az appok egyedi ellenőrzésére, amely a cég által naponta elvégzett szkennelést egészíti ki (ők egyébként 50 milliárd alkalmazást fésülnek át biztonsági célokból az aktív készülékeken, ami nem kis teljesítmény). A rendszer elindulása kétszer gyorsabb lesz, az appok elindítása is gyorsul, miközben egyes, a mindennapokban használt funkciók (például a Google Sheets esetében) ugyanígy kétszeresen gyorsul. A háttérben futó alkalmazásokat korlátozzák, ezzel is kitolva az üzemidőt, a Java és a C++ mellett pedig hivatalosan támogatják a Kotlin nyelvet. Az Android Go program keretében a kisebb memóriával ellátott olcsóbb készülékek támogatását javítanák, a Play Store külön kiemeli majd, ha ezen speciális appok letöltése ajánlott – a YouTube Go például az adatforgalmat is megnyirbálja, a Chrome Data Saver pedig alapértelmezett lesz az 1 GB vagy 512 MB RAM-ot felvonultató telefonokon.

A szoftver második bétája már elérhető a hivatalos oldalon, a végső változatra azonban még várnunk kell.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások