Az egyetemek nem blokkolják a Napster-t

Az egyetemek nem blokkolják a Napster-t

2000. szeptember 22. 20:56, Péntek
A Metallica zenekart és a híres énekest, a Dr. Dre-t képviselő ügyvéd kérését 4 rangos egyetem is visszautasította. A híres személyiségek azt szerették volna, ha az egyetemek blokkolnák a Napster használatát teljes hálózatukon, így az egyetemi városokban is.

A híresztelések szerint a Harvard is hasonló választ ad majd a kérésre.

A MIT, a Stanfordi Egyetem, a Duke Egyetem és az Észak-Karolinai Egyetem mind visszautasította Howard E. King, a sztárokat képviselő ügyvéd kívánságát, és továbbra sem korlátozzák a Napster használatát.

A kérést illetőleg ez a négy egyetem válaszolt a leggyorsabban. Válaszlevelükben az egyetemek azt állították, hogy mint Internet-szolgáltatóknak a hálózat számukra nem más, mint egy információhordozó közeg, ezért jogi úton nem vonhatók felelősségre, ha valaki rossz célra használja fel azt. A felsőoktatási intézmények szerint a szolgáltatás blokkolása ellenkezne egyik kötelezettségükkel, mely szerint az információ szabad áramlását biztosítaniuk kell.

A Stanfordi Egyetem és az MIT nem ismeri be, hogy szerzői jogokat sértettek volna, s csak akkor hajlandóak megfelelni az ügyvéd által támasztott igényeknek, ha előbb Howard E. King bebizonyítja a jogsértést.

Howard E. King ütőkártyája az egyetemekkel szemben egy 1998-as törvény, az ún. "Digital Millennium Copyright Act", mely előírja az Internet-szolgáltatóknak, hogy megakadályozzák a szerzői jogokat sértő tevékenységeket.

Egyelőre azonban még kérdéses, hogy a rendelkezés mennyiben érvényesíthető majd az egyetemekre, s hogy emiatt blokkolniuk kell-e majd a Naspter-t.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások