A Petró után újabb kriptovalutát akar Venezuela

A Petró után újabb kriptovalutát akar Venezuela

2018. február 22. 22:25, Csütörtök
Venezuela, felbuzdulva a napokban kibocsátott kriptovalutájának a sikerén, bejelentette, hogy a jövő héten újfajta kriptovalutát tervez piacra dobni.

A kedden forgalomba került El Petro névre keresztelt kriptovalutából 735 millió dollár értékben adtak el. Az El Petro fedezetét az ország olajtartaléka adja. Egy El Petro 1 hordó (1 hordó=159 liter) venezuelai kőolaj árának felel meg, azaz jelenleg 60 dollárt ér. Az összeg ugyanakkor mindig igazodni fog az esetleges árfolyam-ingadozásokhoz. A projekt anyagi támogatását egy az Orinoco régióban lévő olajmező segítségével biztosítják. Tareck El Aissami alelnök a caracasi elnöki palotában kijelentette, hogy a Petro bizalmat és biztonságot fog teremteni a hazai és a nemzetközi piacon.

Venezuela több szakaszban, összesen mintegy 6 milliárd dollár értékben tervez kibocsátani az El Petróból. Venezuela első lépésként 38,4 milliót értékesített, míg a terv összesen 100 millió digitális pénz piacra dobását foglalja magában. A következő lépés az lesz, hogy március 20-án további 44 millió Petrót hoznak majd forgalomba. Nicolas Maduro venezuelai elnök bejelentette, hogy a dél-amerikai ország már valamikor a jövő héten megjelenik a piacon új kriptovalutájával, a Petro Golddal, aminek a fedezete az ország aranytartaléka lesz.


Venezuela egyre nehezebb pénzügyi helyzetben van. Néhány hitelminősítő ügynökség a dél-amerikai államot és a PDVSA állami olajkonszernt részben fizetésképtelennek minősítette. Az elmúlt időszakban a venezuelai pénz, a Bolívar rendkívüli mértékben veszített az értékéből. A helyi kormány részben a kriptovaluták kibocsátásával tervezi helyreállítani a megroggyant gazdaságot és hivatalos magyarázat szerint felvenni a harcot az Egyesült Államok által irányított pénzügyi "blokáddal" szemben. A gazdaság az elmúlt években egyre lejjebb csúszott, mély gazdasági válság alakult ki, amit a fogyasztói árak meredek emelkedése és a nemzeti valuta leértékelődése kísér.

Nicolas Maduro elnök tavaly decemberben ismertette az elképzelést, amelynek lényege, hogy a virtuális fizetőeszköz bevezetésével és alkalmazásával kerülné el az államcsődöt, megmentve ezáltal az országot, s ezzel a lépéssel a "monetáris szuverenitást" is visszaállítaná. Az ellenzék már akkor is támadta a projektet, mondván hivatalos pénzt csak a helyi parlament felhatalmazásával lehet kiadni. A parlament január elején a virtuális fizetőeszközt illegálisnak, míg a bevezetését alkotmánysértőnek minősítette.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások