Bitcoin­bányász szervereket loptak el Izlandon

Bitcoin­bányász szervereket loptak el Izlandon

2018. március 5. 18:48, Hétfő
A helyi bűnüldözők az ország történetének egyik legnagyobb bűncselekményével szembesültek.

Kiderült, hogy egy banda kereken 600 olyan számítógépet lopott el, amelyeket eddig bitcoin bányászására használtak. A bűnözők azért tulajdonították el az értékes konfigurációkat, hogy azok segítségével kriptovalutákat tudjanak bányászni.

A készülékeket - a kiegészítőikkel együtt - több izlandi számítógép-központból lopták el. A sajtóban az ügyet Big Bitcoin Heist néven emlegetik annak ellenére, hogy az elkövetők nem bitcoint vittek el, hanem az annak előállítására alkalmas eszközöket. A rendőrség 11 gyanúsítottat őrizetbe vett, köztük volt az egyik számítógép-centrum biztonsági őre, emellett két további személy ellen is letartóztatási parancsot adtak ki.

Az eltulajdonított számítógépek értéke kétmillió dollár, de egyelőre a nyomozók még nem akadtak a konfigurációk nyomára. A rendőrség szerint a számítógépek még a szigeten vannak. Éppen ezért a készülékek fogyasztása árulkodó lehet és elvezetheti a nyomozókat a bűnözőkhöz. A bűncselekmény-sorozat keretében Reykjanes városában elkövetett két lopás felgöngyölítéséért felelős Olafur Helgi Kjartansson rendőrfelügyelő elmondta, hogy akkora ügyről van szó, amelyet korábban nem láttak.

Négyből három betörésre tavaly decemberben került sor, míg az utolsóra idén januárban. A hatóságok azért tájékoztatták csak most a közvéleményt, mert azt remélték, hogy a tolvajokat sikerül egy újabb bűncselekmény elkövetése közben elfogniuk. A rendőrség az egész ország áramfogyasztását monitorozza, hogy felderítse az esetlegesen megugró terhelést. A helyi internetszolgáltatókat, a villanyszerelőket és más szakembereket felszólítottak arra, hogy jelentsenek minden szokatlan kérést vagy jelenséget. Minden jel arra utal, hogy egy rendkívül szervezett bűnözői csoport áll a háttérben, amely nemzetközi szinten működik.

Február közepén írtunk arról, hogy Izland lett az új bitcoinközpont, mert nagyon kedvezőek a feltételek a kriptovaluták bányászatához. Egyrészt rengeteg a természetes hőforrás, másrészt az alacsony hőmérséklet segíti a számítógépek hűtését. Egyre több vállalat települ a szigetre azért, hogy kihasználja a megújuló energiaforrásokban rejlő lehetőségeket. Mindez pedig azt eredményezte, már többet fogyasztanak a bitcoint és más virtuális fizetőeszközöket termelő rendszerek, mint az összes háztartás együtt.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások