"Börtönökre" hasonlítanak az Amazon raktárai

"Börtönökre" hasonlítanak az Amazon raktárai

2018. április 20. 09:19, Péntek
Egy újságíró könyvet írt a cégnél tapasztalható viszonyokról.

A művet James Bloodworth újságíró készítette és az Amazonnál lévő munkakörülményeket taglalta. A kötetben szereplő felvetésekkel komoly reakciókat váltott ki. A férfi két évvel ezelőtt - dolgozóként - egy teljes hónapot töltött el az Amazon egyik raktárában. A feladata az volt, hogy az ügyfelek megrendelései alapján összeállítsa az egyes termékeket. Bloodworth a saját szavai alapján úgy érezte magát a raktárban, "mint egy börtönben", és habár már korábban is dolgozott raktárban, ilyesmit sohasem tapasztalt - mindezt természetesen minimálbérért.

A tapasztalatok alapján a munkatársak a 10 órás műszakok során csupán 15 perc déli szünetet kaptak és megadott célokat kellett elérniük azért, hogy ne sújtsák őket büntetőpontokkal. Mindez oda vezetett, hogy az egyes alkalmazottak nem mertek például vécére menni, hanem "üvegekbe végezték el a kisdolgukat". Azt is büntették, ha valaki betegszabadságra ment. Ő például egy büntetőpontot kapott amiatt, mert jelezte, hogy beteg. Általában hat büntetőpont összegyűjtése után kirúgták az illetőt. Elmondása szerint a többiek által érzett stressz még nagyobb lehetett, mert ő azzal a hozzáállással dolgozott, hogy ez csak egy időleges munkahely, míg másoknak létkérdés volt, hogy ne rúgják őket ki. "Egyértelműen ez volt a leginkább elnyomó hely, ahol valaha dolgoztam." - mondta.


Az Amazon vitatta a felvetéseket és azt hangsúlyozta, hogy a dolgozók természetesen elmehetnek vécére és már nincs pontrendszer a betegség miatti távollétek esetében. Ez utóbbit éppen Bloodworth munkavállalása után törölték el. A társaság egyúttal rámutatott, hogy a munkatársak már életbiztosítást vagy továbbképzési támogatást is kapnak. Az Amazon esetében nem egyedül Bloodworth számolt be drasztikus munkakörülményekről. A The Times 2016-ban szintén arról írt, hogy büntetőpontok járnak a betegnapokért, míg a The Guardian 2015-ben az Amazon egyik partnercégénél lévő munkakörülményeket ismertette.

Az Amazon megítélése egyébként eléggé vegyes. Tavaly a társaság 10 milliárd dollárt, a teljes bevétele 4,7 százalékát költötte kutatás-fejlesztésre, de számos dolgot a szemére vetették. Így például azt, hogy lerabolja az amerikai főiskolákat, diszkriminálja az idősebb alkalmazottakat , de kiszivárgott az is, hogy karperecet akar rakni a dolgozóira. S, hogy mindemellett kiderült, hogy a vállalat Donald Trump következő célpontja lehet. Az amerikai elnök korlátozni akarja az online kereskedőcég hatalmát és befolyását, mert az szerinte túl kevés adót fizet és tönkreteszi a kisboltokat.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások