Kivonul a Pentagonnal közös projektekből a Google

Kivonul a Pentagonnal közös projektekből a Google

2018. június 4. 11:32, Hétfő
Eredményre vezettek a társaság munkatársainak szűnni nem akaró tiltakozásai.

Március elején derült ki, hogy a keresőcég az amerikai védelmi minisztériumot segíti. A Maven projekt már tavaly április óta fut. Az Algorithmic Warfare Cross-Functional Teamnek (AWCFT) is nevezett program célja az, hogy a gépi tanulás segítségével kutassa át a drónok által készített digitális fotókat és videókat, felismerje az álló- és a mozgóképeken szereplő objektumokat, például az autókat. A Google néhány munkatársa már akkor felháborodással fogadta, hogy az óriáscég komoly erőforrásokat fordít a fegyveres erők megfigyelési műveleteinek a támogatására. Április elején a vállalat több mint 3000 dolgozója írta alá azt a Sundar Pichainak címzett nyílt levelet, amelyben a katonai fejlesztésekben való részvétel ellen tiltakoztak. A projekt ellenzőinek száma május közepére meghaladta a négyezret.

Most a társaság egyik illetékese arról tájékoztatta a dolgozókat, hogy a közeljövőben nem hosszabbítják meg a Google és a Pentagon közötti együttműködést a mesterséges intelligencia területén. A két fél közötti kooperációjáról szóló jelenleg hatályos szerződés kevesebb, mint tízmillió dolláros és jövőre jár le - minderről a The New York Times és a Gizmodo számolt be.

A tiltakozó alkalmazottak közül sokan képviselték azt az álláspontot, hogy a cégnek távol kell magát tartania a "háborús üzlettől" és világossá kell tennie, hogy sem ő, sem a leányvállalatai nem fognak soha "háborús technológiát gyártani". A Gizmodo mindezt azzal egészítette ki, hogy számos fejlesztő etikai okokból és tiltakozásképpen benyújtotta a felmondását. Az elkészített petíciót támogatta az Electronic Frontier Foundation (EFF) és a Nemzetközi Bizottság a Robotfegyverek Ellenőrzéséért (ICRAC) nevű szervezet. Az utóbbi a robotok katonai használatának a korlátozásáért harcol.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások