A Google kínai kereső­projektjének a leállítását követelik

A Google kínai kereső­projektjének a leállítását követelik

2018. október 9. 09:59, Kedd
A kérés az amerikai alelnöktől érkezett.

Mike Pence arra szólította fel a webes céget, hogy állítsa le a programját. Augusztus elején vált ismertté, hogy a Google módosított keresőt kínálna Kínában és az ügyben már tárgyalt is a helyi kormány képviselőivel. Az amerikai társaság mérnökei tavaly tavasz óta dolgoznak az Androidon futtatható Google-alkalmazások különleges verzióin. E projektek többek között Maotai és Longfei néven futnak. A fejlesztéseket már bemutatták a kínai kormánynak és 6-9 hónapon belül válhatnak elérhetővé. A Google azt tervezi, hogy a helyi szokásoknak megfelelően e programok terjesztésére - egy helyi partnerrel közösen - létrehoz egy külön leányvállalatot. A projekt Dragonfly néven fut. Az elképzelések alapján a felhasználói profilokat és a kereséseket összekötnék a telefonszámokkal, ezáltal pedig nagyon könnyen lehetne követni, hogy ki milyen dolgokra keresett rá. Ráadásul bizonyos keresési kifejezéseket megszűrnének; "tiltott fogalmak" lennének az emberi jogok, a diáktüntetések vagy a Nobel-díj.

A Google eddig még nem erősítette meg hivatalosan a Dragonfly létezését. Sundar Pichai, az óriáscég vezetője csupán annyit ismert el, hogy vannak kísérleteik, de már azok is elegendőek voltak arra, hogy az alkalmazottaik lázongani kezdjenek. A Google több mint 1400 munkatársa írta alá azt a levelet, amelyben nagyobb átláthatóságot követeltek. Később egy találkozón ugyanakkor a dolgozók csak kevés dolgot tudtak meg Pichai és Sergey Brin társalapító szavaiból. Pichai csupán annyit mondott, hogy a vállalatnak komolyan gondolatokat kell megfogalmazni arról, hogy miként lehet az ázsiai országban aktívabb. De még csak közel sincsenek ahhoz, hogy elindítsanak Kínában egy keresőt. A Dragonfly mindenesetre esélyt jelenthetne arra, hogy a társaság megvesse a lábát a helyi keresőpiacon.

Új fejlemény, hogy az amerikai kormány is ellenzi az elképzelést. Mike Pence amerikai alelnök ugyanis az egyik beszédében azt közölte, hogy egy ilyen program csak erősítené a kommunista cenzúrát Kínában és ezzel párhuzamosan gyengítené az állampolgárok magánszféráját. A politikus azt követelte a vállalattól, hogy állítsa le a tervei megvalósítását. Pence szavai az amerikai-kínai ellentét és kereskedelmi háború tükrében egyáltalán nem nevezhetők meglepőnek.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások