Három éven belül megépítenék az európai kvantum­számítógépet

Három éven belül megépítenék az európai kvantum­számítógépet

2018. október 30. 16:40, Kedd
A szakemberek azt szeretnék, ha a kontinens meghatározó tényező lehetne a nagy teljesítményű számítógépek területén.

Az Európai Unió bejelentette, hogy elindítja a Quantum Flagships nevű programot, amelynek célja az európai kutatás erősítése a kvantumszámítógépek területén és amelynek keretében megvalósulhat az első európai kvantumszámítógép megépítése. Az OpenSuperQ-t tíz tudományos és ipari partner készítené el a következő három éven belül. Az EU a Quantum Flagships keretében összesen 20 kezdeményezést támogat, az alprogramokban több mint 5000 szakértő vesz majd részt. Az első európai kvantumszámítógép megalkotására 10 millió eurót fordítanak.

Frank Wilhelm-Mauch, a Saar-vidéki Egyetem professzora, a projekt koordinátora kiemelte, hogy Európában ez lesz az első olyan szintű kvantumszámítógép, amely a hasonló rendszerek között világviszonylatban is meghatározónak fog számítani. Az elkészített prototípust a Jülichi Kutatóközpontban helyezik majd el. A program keretében a legkiválóbb német, spanyol, svéd, svájci és finn szakembereket fogják foglalkoztatni.

Wilhelm-Mauch közlése szerint az európai tudósok most esélyt kapnak arra, hogy az elméleteiket megvalósítsák. A kvantumtechnológia áttörés előtt áll: a kvantumszámítógépek gyorsabbak, mint a hagyományos modellek, mert a számítási lépéseket párhuzamosan és nem egymás után végzik. A berendezés egy nyílt forráskódú szoftvernek és a felhőkörnyezetnek köszönhetően gyakorlatilag mindenki számára elérhető lesz. Az új kvantumszámítógép elsősorban a kémiai és a anyagtudományi folyamatokat modellezi majd le, illetve felgyorsíthatja a mesterséges intelligencián belül a gépi tanulást.

A masinát molekulák kapcsolódásának szimulálására, adatbázisok villámgyors átkutatására, a forgalom előrejelzésére, valamint a kriptográfiában, mindenekelőtt a kódolt információk feltörésénél fogják hasznosítani. Ez utóbbi azonban még odébb van, ráadásul a szakemberek már fejlesztik a kvantumszámítógépeknek is ellenálló titkosítási eljárásokat.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások