Kvantum­számítógépek - jövőre jöhet a régóta várt áttörés

Kvantum­számítógépek - jövőre jöhet a régóta várt áttörés

2018. november 22. 16:02, Csütörtök
Évtizedek óta vár az ágazat és a nagyközönség az áttörésre, de az eddig nem történt meg. Talán jövőre bekövetkezik.

Az AI Innovators Summit nevű rendezvényen az egyik legnagyobb érdeklődés az 1999-ben alapított D-Wave nevű hardvergyártót övezte. A vancouveri székhelyű cég ugyanis a kvantumszámítógépek területének meghatározó szereplője és egyaránt vannak kirendeltségei Palo Altóban, Washingtonban és Európában.

"Reméljük, hogy már jövőre megvalósulhat az áttörés ezen a területen. Azt tervezzük, hogy a következő termékeinket már számos alapvető javítással jelentetjük meg és reméljük, hogy megmutathatjuk, hogy ezek a készülékek néhány területen mennyivel jobbak, mint a hagyományos számítógépek. Persze ezek a berendezések drágák, egy ilyen termék körülbelül 10 millió dollárba kerül. A kvantum-felhőszolgáltatás ára egy órára 2000 dollár. Azonban ez nagyszerű befektetés lehet, és meg tudjuk mutatni, hogy ezek a berendezések használhatók olyan képességek kifejlesztésére, amelyek hiányában az egyes vállalatok elveszítenék az új korszakhoz való csatlakozás lehetőségét" - fejtette ki Sheir Yarkoni, a D-Wave képviselője.


A cég alkalmazáskörnyezete ingyen kipróbálható, fejlesztési eszközöket és oktatási anyagokat is biztosítanak

A menedzser kiemelte, hogy a kvantumszámítógépek sokkal nagyobb teljesítményűek, mint a hagyományos felépítésű modellek. A vállalat kvantumszámítógépeit többek között a Google, a NASA és a Lockheed Martin, míg a felhőszolgáltatását számos amerikai egyetem, a British Telecom és a Volkswagen használja. Ezek a készülékek nagyon jók az optimalizálási problémák megoldásában, ráadásul nagyon gyorsan szállítanak megoldásokat, még ha nem is a legjobbakat. E folyamat során nagyon sok energia takarítható meg, hiszen csak a hagyományos grafikus chipek által fogyasztott energia századrészére van szükség. (Egy szerverteremben a felhasznált áram nagyrésze a hűtésre megy el.)

Sheir Yarkoni hozzátette, hogy a cég még nem nyereséges, egyelőre befektetők finanszírozzák a működését. Eddig 200 millió dollárt gyűjtöttek össze. "A jövőben sem fog mindenki kvantumszámítógéppel rendelkezni. Egy videojáték ilyen készüléken való futtatása idő- és pénzpazarlás lenne. Nem hiszem, hogy az valaha meg fog történni. De mindegyik ágazat küzd optimalizálási problémákkal, amelyeken viszont a kvantumszámítógépek segítenek és az valóban pénzt takarítana meg. A technológia rendkívül jól illik a felhőszolgáltatásokhoz" - szögezte le a D-Wave képviselője.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások