Sokba került az üzbegisztáni megvesztegetés az MTSZ mobilszolgáltatónak

Sokba került az üzbegisztáni megvesztegetés az MTSZ mobilszolgáltatónak

2019. március 7. 14:43, Csütörtök
Peren kívüli megállapodás keretében 850 millió dollárnyi bírságnak és kártérítésnek a kifizetésében állapodott meg az amerikai igazságügyi minisztériummal az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletével (SEC) az MTSZ orosz mobilszolgáltató, korábbi üzbegisztáni vesztegetései ügyei miatt.

Erről az MTSZ sajtószolgálata és a SEC egyidejűleg tett bejelentést csütörtökön. Az MTSZ 2016-ban hagyta el Üzbegisztánt, miután a SEC 2014-ben vizsgálatot indított a közép-ázsiai köztársaságban tevékenykedő telekommunikációs cégek viselt dolgai ügyében. Az MTSZ-t azzal gyanúsította meg az amerikai hatóság, hogy az üzbég piacon vesztegetéssel erősítette meg pozícióit, 2004 és 2009 között 420 millió dollárral korrumpálva a néhai Iszlam Karimov elnök köreit. Az orosz cég nyolcévi üzbegisztáni jelenlét alatt 2,4 milliárd bevételt könyvelhetett el.

Az orosz szolgáltató a bírság megfizetésén felül abba is beleegyezett a peren kívüli megállapodásban, hogy tevékenységét három évig független megfelelőségi megfigyelésnek vessék alá. Az üzbegisztáni SEC-vizsgálat, amely az MTSZ mellett a holland Veon és a svéd Telia ellen is irányult, összesen 2,6 milliárd dollár kártérítés kifizetését eredményezte. Mindhárom cég részvényeit jegyzik a New York-i tőzsdén.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások