Lehet a Facebook nélkül élni

Lehet a Facebook nélkül élni

2019. március 25. 07:55, Hétfő
Egy cseh politikus példát akart mutatni a felhasználóknak és bebizonyítani nekik, hogy nem kötelező a közösségi oldal tagjának lenni.

Vera Jourova, az Európai Unió igazságügyért, jogérvényesülésért, fogyasztópolitikáért és a nemek közötti esélyegyenlőségért felelős biztosa mindig a párbeszédet keresi és a különböző tiltások ellen emeli fel a szavát, de nála is vannak kivételek.

"Tudok a Facebook nélkül élni. A közösségi platformról való távozás a személyes döntésem volt és úgy gondolom, hogy helyesen döntöttem. Nagyon szeretek emberekkel beszélgetni, naponta több tucat e-mailt kapok és mindegyikre válaszolok. Ez egy civilizált kommunikáció. Ugyanez a Facebookon kapott üzenetekről nem volt elmondható. Nem szeretném ecsetelni, hogy milyen módokon szapultak, de gyakran fel akartak akasztani, agyonlőni - minden olyan dolgot megtettek volna, ami elképzelhető. Azt kívánom, hogy mások is kövessék a példámat. Meg kell, hogy őrizzük a szabadságunkat annak a kérdésnek az eldöntésében, hogy mennyire tesszük ki magunkat a folyamatos nyilvános megalázásnak." - emelte ki a politikus.

"Az teljesen nyilvánvaló, hogy az olyan vállalatokat, mint a Facebook, amelyek ekkora hatást gyakorolnak az életünkre, ellenőrizni kell. A jövőbeli terveinket ezzel kapcsolatban még nem szeretném elárulni. Jelenleg az a megállapodásunk van a társasággal, hogy aktívan fellép a gyűlöletbeszéd és a dezinformációs kampányok ellen, valamint törli a terrorista anyagokat. Három éven át intenzíven kommunikáltunk, én és a kollégáim is rendszeresen találkozunk a közösségi portál képviselőivel. Állandóan nyomást gyakorolunk a Facebookra, hogy egyre nagyobb felelősséget vállaljon. Az emberek megőrülnek a szabályozásokért és a tilalmakért, de nem kellene képmutatónak lennünk és minden dologért a közösségi oldalakat hibáztatnunk. Létrehozása óta sok idő telt el, az akkori fiatalok közül számos ma már szülőként tagja a Facebooknak vagy van jelen az Instagramon. Nekik többet kell majd foglalkozniuk a gyerekeikkel és azzal, hogy mit tesznek. Az, hogy valaki polgár, sokkal többet jelent annál, mint hogy csak fogyasztó."


Vera Jourova hozzátette, hogy a mesterséges intelligencia meg fogja változtatni azt, ahogy élünk és dolgozunk. Erre fel kell készülnünk, hogy a technológia az emberiséget szolgálja. A mesterséges intelligencia termékekben alkalmazott algoritmusoknak átláthatóknak kell lenniük. Meg kell értenünk, hogyan működnek azért, hogy meghozhassuk a saját döntéseinket. A gépek nem hozhatnak önállóan központi döntéseket, de az sem szabad, hogy a valódi világból származó előítéleteink az algoritmusok részeivé váljanak.

Már az algoritmusok tervezésekor lehetőséget kellene biztosítani azok ellenőrzésére. Garantálni kellene annak vizsgálatát is, hogy az algoritmusok ne diszkrimináljanak senkit például az állásra jelentkezők elbírálásakor, különben kicsúsznak a dolgok az ellenőrzésünk alól. Arra akarják ösztönözni a cégeket és a kutatási intézményeket, hogy ezekre a szempontokra kiemelten ügyeljenek. Amennyiben elfogadják a kapcsolódó törvényeket, akkor természetesen lehetőség lesz akár büntetések kiszabására is. A cégek attól tartanak, hogy a határok átlépése miatt szigorúbb szabályozás jöhet. Az Európai Unió igazságügyért, jogérvényesülésért, fogyasztópolitikáért és a nemek közötti esélyegyenlőségért felelős biztosa leszögezte, hogy olyan etikai alapelveket és iránymutatásokat kidolgozni, amelyeket a piac szereplői is elfogadnak és tiszteletben tartanak. A politikus úgy gondolja, hogy ez egy jó irány.

Jourova jóideje úgy véli, hogy a Facebook, a Twitter, a Google, a Microsoft vagy az Instagram túl keveset tesznek a gyűlöletbejegyzések, a rágalmazások és a büntetendő tartalmak megjelentetése ellen. A társaságok csak az ilyen bejegyzések 70 százalékát törlik. 2018 szeptemberében ultimátumot adott a Facebooknak: ha nem orvosolja az európai fogyasztóvédelmi szabályok betartásával kapcsolatos hiányosságokat, akkor a nemzeti hatóságok komoly pénzbüntetésekkel sújthatják. Jourova az Európai Adatvédelmi Nap kapcsán pedig kijelentette, hogy egyre fontosabb a magas fokú adatvédelem, mert az adatlopási és -kiszivárgási ügyek komoly károkat okozhatnak a demokratikus társadalmaknak. Nem csupán a magánszféra kerülhet veszélybe, hanem a demokrácia védelme és az adatok által működtetett gazdaság jövője is.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások