A Facebook tudott a külső cégek adatgyűj­téseiről

A Facebook tudott a külső cégek adatgyűj­téseiről

2019. március 26. 16:26, Kedd
A washingtoni államügyészség bírósági dokumentumaiból kiderült, hogy a társaság sokkal előbb tudott a botrányról, mint a közvélemény.

Az iratok világosan leírják a közösségi platform belső kommunikációját a tavaly márciusban kirobbant Cambridge Analytica-ügy jogsértéseivel kapcsolatban. A Cambridge Analytica nevű politikai adatkezeléssel és -szolgáltatással foglalkozó cég engedély nélkül hozzáférést szerzett kétmilliárd Facebook-profilhoz. Az anyagok alapján a közösségi portál már hónapokkal az ügy kirobbanása előtt tudott arról, hogy a vállalat nem használja megfelelően a Facebook-tagok adatait - minderről a The Guardian számolt be.

A most nyilvánosságra hozott bírósági dokumentumok elsősorban azokkal a beadványokkal foglalkoztak, amelyekben a Facebook próbálta elérni nem csupán az ellene benyújtott vádak elutasítását, hanem azok titkosítását is. A társaság azzal érvelt, hogy bizalmas bírósági iratokról van szó, amelyek a munkatársainak azon elektronikus levélváltásait írták le, amelyekben a Cambridge Analytica és más vállalkozások jogsértéseit és adatvédelmi irányelve elleni dolgokat taglalták.

Az államügyészség ugyanakkor úgy vélte, hogy a Facebook kizárólag a jó hírneve megőrzésével foglalkozott. Az anyagok például az alkalmazottak őszinte értékeléseit tartalmazzák, amelyek arra vonatkoztak, hogy számos külső szolgáltató alkalmazásai fértek hozzá a felhasználói adatokhoz és azokat a 2016-os amerikai elnökválasztási kampány során értékesítették. A Facebook egyik szóvivője azt hangsúlyozta, hogy a dolgozók ugyan hallottak a Cambridge Analyticával kapcsolatos pletykákról, de a vádak egy másik esetre és nem pedig a később kirobbant botrányra vonatkoztak.

Tavaly júniusban derült ki, hogy a Facebook már 2014-ben tudott a Cambridge Analytica illegális tevékenységéről, s bár 2014-ben és 2015-ben korlátozta a felhasználói adatokhoz való hozzáféréseket harmadik felek számára, de bizonyos kiválasztott cégek - különleges szerződések keretében - különleges adatelérési jogokat kaptak.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások