Elkészült a kínai marsjáró

Elkészült a kínai marsjáró

2019. július 17. 13:30, Szerda
A hosszú küldetés csak jövőre indul, mert akkor lesz minimális a Föld - Mars távolság. A célkitűzés nagyon összetett.

Az elmúlt hónapokban többször olvashattunk arról, hogy készülőben van a NASA 2020 Rover névre keresztelt küldetése, ez pedig további érdekes adatokkal bővítheti tudástárunkat, legalábbis ami a szomszédos bolygó jellemzőit és történetét illeti. Most a kínai illetékesek jelezték, hogy ők is dolgoznak saját projektjükön, itt pedig a legfontosabb eszköz már el is készült.

A kínai beszámolók alapján a vadonatúj marsjáró gyakorlatilag készen áll a startra, itt azonban ki kell várniuk az ideális kezdőpontot, ami nagyjából a jövő év közepén jön majd el. Nem véletlen, hogy ők is 2020-at szemelték ki, hiszen ekkor, a nyár folyamán, alakul ki ismét az ideális távolság a két bolygó között, ami lehetővé teszi az út alapos lerövidítését, ezzel pedig a költségek és a szükséges időtartam lefaragását. Ez minden 26. hónapban áll rendelkezésünkre, így a jövő év közepe a soron következő fontos időpont, ennek megfelelően pedig a kínai illetékesek addigra állnak majd készen a Hosszú Menetelés 5 típusú rakéta startjára, amely a Hainan tartományban található Wenchang-űrközpontban jön majd el.

A küldetés meglehetősen összetett célokkal állt össze, hiszen itt nemcsak a Mars légköre, a bolygó topográfiája, de annak geológiai és mágneses jellemzői is a felmérendő részletek között kaptak helyet, ezzel egy időben pedig azt is igyekeznek majd felvázolni (és egyben megérteni), hogy a jövőben mennyire lesz majd alkalmas a bolygó az esetleges hosszabb megtelepedésre, bár arról még egyelőre nem esett szó, hogy a kolonizációt milyen úton-módon indítanák el. Tekintettel a két bolygó közötti nagy távolságra, valamint a nagyjából 10 perces késleltetésre (ennyi ideig tart ugyanis a megfelelő kommunikáció lebonyolítása), a landolóegységnek önállóan kell meghoznia a fontosabb döntéseket. A landolás során ezúttal is egy 7 perces nehéz időszak vár az irányítóközpontra, amely alatt fogalmuk sem lesz az eszköz pontos állapotáról és sorsáról.

A küldetés jövő júliusban vagy augusztusban indul majd el, az első adatokat 2021-ben kapnánk meg – eddig az összesen 45 hasonló, a Marsot megcélzó küldetésből 19 volt sikeres, ami jelzi a nehézségeket.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások