Lézerfegyverekkel figyelmeztet Putyin

Lézerfegyverekkel figyelmeztet Putyin

2019. november 9. 11:12, Szombat
A fegyverkezési versenyben a jelek szerint a lézerfegyverek terén is követik az amerikaiakat.

A jelenleg zajló, globális „kinek van nagyobb...” típusú versenyfutásban számos érdekes fejlesztést, illetve fenyegetést láthattunk már, itt orosz részről bejelentettek drónhordozó tengeralattjárót, valamint vadonatúj lopakodót is, míg az amerikai fél friss bombázóval, illetve repülőkre szánt lézerrel igyekezett lehengerelni a tulajdonképpen labdába is alig rúgó vetélytársait. Most Putyin orosz elnök figyelmeztetett arra, hogy van még más is a tarsolyukban.

A napokban megjelent beszámolók szerint Putyin a katonai vezetők előtt tartott beszédében megemlítette a hiperszonikus, lézeres, valamint egyéb, abszolút modern technológiai szinten lévő fegyverrendszerek létezését, amelyekkel szerinte egyetlen más ország sem rendelkezik, ez azonban (természetesen) még nem indok arra, hogy Oroszország bárkivel szemben is fenyegető módon lépjen fel.

Éppen ellenkezőleg, ezen rendszerek puszta létezése minden egyéb tényezőnél jobban kiemeli annak jelentőségét, hogy tovább kell erőltetni a leszerelési egyeztetéseket, annak ellenére, hogy a friss fejlesztések kivétel nélkül azért jöttek létre, mert egyre növekvő kihívásokkal kénytelenek szembenézni a globális küzdőtéren, ezek ellen pedig kellő garanciára van szükségük. Az orosz állam persze ettől még pusztán regionális hatalom marad, viszont jól látható a nyugaton gyűlölt elnök törekvése arra, hogy a globális homokozóban továbbra is némi szerepet kapjanak.

Washingtonban többnyire gunyoros fogadtatása van ezen orosz bejelentéseknek és félreérthetetlen megjegyzéseknek, szerintük ezek már mindennaposak, viszont konkrétumokból még mindig nagy hiány van. Ők a maguk részéről a haditengerészetnek és a légierőnek szánt lézerfegyverekkel újítanának, de már zajlik a gyalogsági fegyverek csereprogramja is, amelyen több induló vesz részt. Kétségtelen, hogy jelenleg ez az ország a globális főrendőr, és itt inkább a periférián zajló érdekellentétek jelentik az igazi feszítőerőt (tulajdonképpen ezért zajlik évek óta megoldás nélkül a szíriai vérontás, a líbiai és jemeni káosz, valamint az ukrajnai csetepaték), ezeken a területen pedig mindkét fél probléma nélkül tesztelheti új megoldásait, ahogy az a Szu-57 esetében is történt a szíriai bevetésekkel.

Ami a lézerfegyvereket illeti, itt több amerikai hajó rendelkezik már ilyen rendszerrel, amelyeket elsősorban drónok és kisebb repülőeszközök ellen szánnak, egyes szakértők azonban megkérdőjelezik a platform jelentőségét és hatékonyságát – az csak az elkövetkező években derül majd ki, hogy kinek van igaza.

Listázás a fórumban