Feljegyzi a csecsemő mozdulatait egy intelligens ruha

Feljegyzi a csecsemő mozdulatait egy intelligens ruha

2020. március 8. 12:32, Vasárnap
A fejlesztés először teszi lehetővé a bébik megfigyelését azok bármilyen befolyásolása nélkül.

A Helsinki Egyetem munkatársai által megalkotott intelligens ruha automatikusan felismeri és feljegyzi az 5 hónaposnál idősebb csecsemő által végrehajtott spontán és tudatos mozdulatokat. Az összegyűjtött adatok alapján kiszűrhető például, ha az adott bébi neurológiai szempontból nem megfelelően fejlődik.

A kutatók 7 hónapos csecsemőkön tesztelték az overált, de a ruhát később idősebb gyerekeknél is alkalmazni fogják. Ennek oka, hogy az új termék segítségével a kicsik napi tevékenységük közben való megfigyelése minden eddiginél könnyebbé válik. A megszerzett információkat nem kell azonnal kiértékelni, hanem a bébi akár haza is küldhető egy kórházból és az eredmények másnap kielemezhetők.

A kutatást vezető Sampsa Vanhatalo elmondta, hogy az új kiértékelő eljárás ugyanannyira megbízható, mint a videofelvételek alkalmazása. Az adatok segítségével már korai szakaszban kiszűrhetők az esetleges fejlődési rendellenességek, így az orvosok minden eddiginél hamarabb beavatkozhatnak. Erre szükség is van, hiszen például a finn gyermekek legalább 5 százaléka szenved olyan betegségekben, amelyek összefüggésben vannak a figyelemszabályozási, a beszéd-, illetve a motorikus képességek kifejlődésével.

Az intelligens overál felhasználható lesz a különböző kezelések objektív elemzésére is. Vanhatalo hozzátette, hogy ez egy meghatározó kérdés a nyugati egészségügyi ellátásban. A projektben egy olyan szenzort alkalmaztak, amely nyílt forráskódú eszköz és amelyet a Suunto nevű finn cég fejlesztett ki. A megoldáshoz a Kaasa nevű német gyártó készített egy mobilalkalmazást. A tudósok a tapasztalataikat és az eredményeiket publikálták a Nature oldalain.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások