Virtuális Braille-billentyűzet Androidra

Virtuális Braille-billentyűzet Androidra

2020. április 20. 17:09, Hétfő
A fejlesztés a Google szakembereinek köszönhető.

A vakok eddig úgynevezett Braille-kijelzőket alkalmazhattak az okostelefonjaikhoz és a táblagépeikhez, melyek fizikai gombokkal vannak ellátva. Most azonban Brian Kemler, a Google termékmenedzsere bejelentett egy új Braille-klaviatúrát, amely a kijelzőkön hat Braille-pontot használ.

Kemler a fejlesztést azzal indokolta, hogy a jelenlegi Braille-képernyők használata gyakran túl időigényes és ez különösen akkor zavaró, amikor valaki gyorsan be szeretne gépelni valamit az okostelefonjába vagy a táblagépébe. Az új megoldás ezzel szemben egy virtuális billentyűzet, amely a TalkBack funkción keresztül közvetlenül az Androidba van integrálva. Az újítás gyors és kényelmes gépelést tesz lehetővé, s a fejlesztők azt remélik, hogy elősegítheti a vakok kapcsolatteremtéseit.

A menedzser közölte, hogy a virtuális klaviatúra megalkotásához egyaránt együtt dolgoztak Braille-fejlesztőkkel és felhasználókkal. A cél az volt, hogy a billentyűzet tegye lehetővé a Braille-írás során használt betűk és szimbólumok megjelenítését, törlését, valamint szövegek és sorok hozzáfűzését a különböző anyagokhoz. Az új megoldás az Android 5.0-s vagy frissebb változatain alkalmazható és a használatához a Google elérhetővé tett egy útmutatót. A virtuális billentyűzet hátránya, hogy jelenleg csak az angol nyelvet támogatja, de ez a közeljövőben megváltozhat.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások