Jelzi a manipulált fotókat a Google Képek

Jelzi a manipulált fotókat a Google Képek

2020. június 25. 09:30, Csütörtök
A társaság új módon segíti a felhasználókat.

Amennyiben a jövőben valaki használja a Google Képeket és különböző fotókra keres rá, akkor az egyes találatok alatt tényellenőrző jelölések jelennek meg és jelzik, hogy az adott felvétel manipulálva lett-e vagy sem. A Google a keresőjében már eddig is alkalmazta a funkciót az oldalak és a hírek esetében, azonban most kiterjesztette azt az állóképekre is. Az új lehetőség fokozatosan lesz elérhető világszerte.

Harris Cohen, a Google keresési termékmenedzsere a blogbejegyzésében leírt egy példát, amely alapján, ha valaki a cápa és a Houston szavakra keres rá, akkor olyan felvételek jelennek meg, amelyek azt mutatják, ahogy egy állítólagos cápa egy autó mellett úszik. A kapcsolódó hivatkozások ugyanakkor olyan hírportálokra mutatnak, amelyek arról írnak, hogy ezek hamis képek. A tényellenőrzési jelölések közvetlenül a keresési áttekintőben jelennek meg, majd a fotókra való kattintáskor további információk válnak elérhetővé, amelyek felfedik az egyes felvételek hátterét.

Cohen kiemelte, hogy a képek és a videók kiváló módot jelentenek arra, hogy az emberek segítsenek a világ jobb megértésében, ugyanakkor vannak hátulütőik is, például a származás, a valóság és az összefüggések tekintetében. A most bevezetett tényellenőrzés viszont segítséget jelenthet a felhasználóknak, hiszen a Google egyértelműen megjelöli azokat a tartalmakat, amelyek bizonyos követelményeknek megfelelő webes forrásokból származnak.

A tényellenőrzési szöveg tartalmazza az átvizsgált információt, annak a forrását, a tényellenőrzésért felelős személy nevét, valamint egy összefoglalást. Akinek bármilyen panasza van, annak szintén a tényellenőrzőkhöz kell fordulnia.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások