Szervezetek leállítanák a Fitbit-Google üzletet

Szervezetek leállítanák a Fitbit-Google üzletet

2020. július 4. 12:44, Szombat
Versenyjogi és adatvédelmi okokból húsz érdekcsoport követelte az illetékes hivataloktól a felvásárlás megakadályozását.

A Google tavaly novemberben döntött úgy, hogy megveszi a Fitbitet. Most a Reuters azt írta, hogy húsz egyesült államokbeli, európai, latin-amerikai, kanadai és ausztráliai szervezet közös nyilatkozatban azt sürgette, hogy az illetékes versenyfelügyeletek ne engedélyezzék a tranzakciót. A csoportok ezt adatvédelmi és versenyjogi érvekkel indokolták.

Az érintett egyesületek között volt a Public Citizen amerikai fogyasztóvédelmi szervezet, az európai Access Now, amely világszerte a digitális jogokért harcol, valamint a brazil fogyasztóvédelmi intézet. A csoportok többek között azt taglalták, hogy ha a Google hozzáférhet a Fitbit egészségügyi adatbázisához, akkor még inkább kiépítheti az egészségügyi szektorban az adathatalmát, hiszen több millió felhasználó bizalmas információi juthat a birtokába.

A társaság egyébként már tavaly igyekezett mindenkit biztosítani arról, hogy nem igazán érdeklik az egészségügyi adatok azért, hogy azokat összekösse a többi ügyfele információival vagy hirdetési célokra felhasználja. Sokkal inkább a hardverekre akar összpontosítani. A vállalat egyik szóvivője most megerősítette ezt és kiemelte, hogy ez az üzlet a hardverekről és nem az adatokról szól, s úgy gondolják, hogy a két fél erőfeszítései növelni fogják a hardverpiacon a versenyt.

Az érvelést teljesen másként látják a szervezetek, amelyek a múltbéli tapasztalatokra hivatkoztak. Az ausztrál versenyfelügyelet mindenesetre már jelezte az aggályait a tranzakcióval kapcsolatban, végleges döntés augusztusban várható. Az európai uniós kartellhivatal pedig július 20-ig hozza meg a döntését. Amennyiben addig nem születik határozat, akkor akár elhúzódó vizsgálatokra is sor kerülhet.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások