Leállította kínai felhő­projektjét a Google

Leállította kínai felhő­projektjét a Google

2020. július 10. 15:47, Péntek
A társaság állítólag nem a hongkongi események miatt döntött így.

A Bloomberg két bennfentesre hivatkozva arról számolt be, hogy a Google leállította az Elszigetelt Régió néven futó kínai cloud-programját. Mindez az informátorok alapján két okból történt: a növekvő geopolitikai feszültségek, valamint a koronavírus-járvány miatt.

A társaság szóvivője azonban azt közölte, hogy a döntés hátterében nem ezek az okok álltak. Az Elszigetelt Régió segítségével megpróbálták kideríteni, hogy a szolgáltatásuk megfelel-e a felhőtechnológia alkalmazásával kapcsolatos követelményeknek. A projekt célja egyébként az volt, hogy az egész világon, így az ázsiai államban is biztosítsák a felhőszolgáltatásokat az ügyfeleik és a különböző hivatalok számára, de rájöttek, hogy más elgondolások megvalósítása jobb eredmények kínáltak.

A Google tavaly januárban, amikor növekedni kezdett a feszültség az Amerikai Egyesült Államok és Kína között, úgy döntött, hogy szünetelteti az ázsiai országgal kapcsolatos terveit és ehelyett inkább a potenciális európai, közel-keleti és afrikai ügyfeleire összpontosít. Idén májusban azonban teljesen leállította az Elszigetelt Régiót. A döntéssel kapcsolatban érdekesség, hogy júniusban Davis Hart termékmenedzser és Rick Harshman a Google Cloud Ázsiáért és a Csendes-óceán térségéért felelős ügyvezető igazgatója közös blogbejegyzésben jelentette be, hogy Jakarta lett a Google Cloud új régiós központja. Indonézia a világ egyik leggyorsabban növekvő gazdasága.

A Google Cloud-részlege tavaly 8,9 milliárd dollár bevételt termelt, ez 53 százalékos növekedést jelentett a 2018-as esztendőhöz képest. Az óriáscég nehéz helyzetben van, hiszen a felhőpiacon olyan vetélytársakkal kell szembenéznie, mint a Microsoft és az Amazon.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások