Gondolat­olvasó ruhát készítettek

Gondolat­olvasó ruhát készítettek

2021. február 1. 17:11, Hétfő
A rávarrt világító és mozgó elemeket a viselő az agyhullámaival vezérelheti.

A különleges ruhát Anouk Wipprecht holland divat- és technológiai tervező álmodta meg, aki már korábban is készített meglepő ruhákat. A mostani alkotás különlegessége, hogy az elhelyezett elemek csak akkor világítanak, ha a viselő az agyhullámaival ezt akarja elérni. Az agyhullámok észlelésére egy olyan fejfedőt alkalmaznak, amelyet a tudósok már régóta használnak és általában minimum 8, maximum 74 EEG-szenzorból áll.

Ebben az esetben viszont a fejfedőt a linzi Johannes Kepler Egyetem Integrált Áramkörök Intézetének munkatársai 1024 EEG-érzékelővel látták el. A szenzorok segítségével nem csupán azt lehet tudni, hogy a viselő személy a jobb vagy a bal karjára gondol-e, hanem azt is, hogy melyik ujjára. Ez a funkció akár egy szélütés-terápia esetében, akár a robotikában hasznos lehet.


A felhasználó számára meglehetősen körülményes és kényelmetlen a ruha felvétele, hiszen először az egyes szenzorokat kell a fején rögzíteni, ami a több mint 1000 érzékelő miatt nagyon hosszadalmas folyamat. Az eszközök valós időben képesek mérni a gondolatait, majd továbbítják azokat a ruhának. A világító elemek és a mozdulatok dinamikusak, s mindig az adott gondolati jelekre reagálnak. A gondolatokat ugyanakkor a rendszer nem képes világosan kommunikálni, mivel a jeleket nem tudja egyértelműen kiolvasni és azokat bizonyos gondolatokhoz, illetve érzésekhez társítani.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások