A külsős szoftverboltok felé nyit az Android 12

A külsős szoftverboltok felé nyit az Android 12

2020. szeptember 29. 09:00, Kedd
A Google egyszerre könnyít és szigorít a most bejelentett változtatásokkal.

A napokban már beszámoltunk arról, hogy a Google az Apple-Epic összecsapás miatt maga is módosításokkal készül, ezeket pedig most hivatalosan is bejelentették. Ebből kiderül, hogy egyszerre könnyítenek és szigorítanak, bár a jelek szerint előbbi csak jövőre lesz elérhető.

A hivatalos oldalon először azt jelentették be, hogy az Android 12 révén nyitnak a külsős online szoftverboltok felé, ezeket ugyanis a jövőben könnyebben lehet majd alkalmazni a mobil operációs rendszeren belül. A felhasználók számára egyszerűbbé válik ezen boltok telepítése és alkalmazása, és bár a pontos részletekről egyelőre nem beszélnek, ez mégis nyilván komoly könnyítést jelent majd számunkra. A lépés persze rögtön több kérdést is felvet, hiszen ezzel a Huawei dolgát is megkönnyíthetik, márpedig a kínai gyártóval szemben még mindig komoly amerikai ellenállás látható, amely nemrég odáig fajult, hogy már az amerikai eredetű hardveres komponensek beszerzését is alaposan megnehezítették.

Ami a fizetős alkalmazások jövőbeni használatát illeti, itt a 30 százalékos jutalék behajtását valóban igyekeznek szigorúbbá tenni, viszont ez véleményük szerint a meglévő külsős fejlesztők alig 3 százalékát érinti, hiszen mindössze ennyien kínálnak olyan digitális termékeket az appokon belül, amelyek megkövetelik majd a Google saját számlázási rendszerének használatát. A módosítás igazából ez utóbbira vonatkozik, a fizetős appok, illetve az appokon belül kínált termékek értékesítéséhez ezen rendszert kell majd egységesen igénybe venni, az említett jutalékot pedig továbbra is behajtják majd, bár itt meghagynak egy kiskaput, a fejlesztők ugyanis saját oldalukon (és emailen keresztül) eltérő árazást és további opciókat hirdethetnek majd a felhasználók számára, ez egyedül az adott alkalmazáson belül lesz letiltva.

Az egyelőre kérdéses, hogy az Apple is átveszi-e az enyhébb, megengedőbb politikát, a rivális cég várhatóan igyekszik majd megőrizni a profit terén élvezett óriási előnyét.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások