Európai politikusokat kémlelne ki az Amazon?

Európai politikusokat kémlelne ki az Amazon?

2020. október 10. 23:33, Szombat
Az Európai Parlament tagjai levélben fordultak a kereskedelmi platform vezetőjéhez.

A Jeff Bezos alapító-vezérigazgatónak címzett levelet Leila Chaibi, a La France Insoumise nevű francia párt politikusa fogalmazta meg, s az Európai Parlament 36 képviselője és munkatársa írta alá. A dokumentum fő kérdése az volt, hogy a világ legnagyobb internetes kereskedője miért akar titkosszolgálati ügynököket felvenni azért, hogy politikusokat, szakszervezeti tisztségviselőket és munkavállalókat kémleljen ki. Ráadásul kifejezetten azok ellen irányulna a törekvés, akik az Amazon tevékenységét kritikákkal illethetik.

A levelet azután írta meg Leila Chaibi, hogy ismertté vált a kereskedelmi óriáscég két álláshirdetése is, amelyekben titkosszolgálati elemzőket keresett - ideális esetben francia és a spanyol nyelvtudással. A megfelelő személyek feladata lett volna a különböző lehetséges fenyegetések, például a szakszervezetek és az "ellenséges politikai vezetők" megfigyelése és az azok időben való felismerése.

Az ellenséges lépések közé tartoztak a menedzsment szerint a szakszervezetek és a kollektívák létrehozása a munkajogi lépések koordinálására, valamint a kritikus politikai intézkedések. Az álláshirdetéseket az Amazon később eltávolította, de azok az interneten továbbra is elérhetők maradtak.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban