4 évig kapunk majd androidos frissítéseket

4 évig kapunk majd androidos frissítéseket

2020. december 19. 10:52, Szombat
Legalábbis azon Qualcomm-chipek esetében, amelyek támogatják a Google törekvését.

Évekkel ezelőtt indította el érdekes kezdeményezését a Google, amelynek egyes részleteiről tavaly mi is írtunk. A Project Treble a frissítések összeállításának és telepítésének megkönnyítését célozza, ennek révén lerövidülhet az ehhez szükséges idő, illetve kitolódik a garantált frissítések periódusa. Egy most megkötött szerződés révén mindkét cél rövid időn belül megvalósulhat.

A Qualcomm jelentette be az aláírás tényét, amelynek révén több meglévő, illetve érkezőben lévő chipjük is támogatja a Google törekvését. Az elsőként az abszolút csúcskategóriát képviselő Snapdragon 888 esetében alkalmazott eljárás azt teszi lehetővé, hogy az egyes OEM-gyártók könnyebben frissítsék saját készülékeiket, ezzel egy időben pedig hosszabb periódust (több frissítést) kínáljanak a felhasználóknak. A konkrét részletekből egyelőre annyit tudunk meg, hogy a projektet támogató chipeknél már négy nagyobb androidos verzión keresztül biztosítanak támogatást a gyártók (ezen a telefonon alapértelmezetten telepített, valamint az azt követő 3 nagyobb verziót kell érteni), a biztonsági frissítéseket pedig összesen 4 éven keresztül garantálhatják, már amennyiben az érintett gyártó valóban elszánja magát erre.

A mostani megállapodás persze egyelőre kizárólag a Qualcomm chipjeit, azon belül is a fenti projektet támogató típusokat vonja be ebbe a körbe, tehát a többiek által kifejlesztett és legyártott példányok még nem jelennek meg ezen a területen. Azt még nem tudjuk, hogy mely további fejlesztések csatlakoznak majd ehhez a csoporthoz, viszont a Snapdragon 888 esetében ez azt jelenti, hogy a prémium megoldás az Android 11, 12, 13 és 14 változatait támogatja majd, pontosabban az ezen chipeket alkalmazó gyártók dönthetnek a támogatási ciklus ennek megfelelő kitolásáról. Ez számos esetben, így például a Pixel-sorozatnál, további 1 évet jelent, ami mindenképpen üdvözlendő.

A Qualcomm ezzel egy időben jelezte, hogy elkészült a Snapdragon 678 típus, amelyet a 675 utódaként dobnak piacra. Kiemelik a szórakoztatói funkciók (játékok, videók, zene) jobb támogatását, viszont a 11 nanométeres gyártástechnológiával készülő chipen az 5G nem lesz elérhető.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások