Itthon épülhet fel a Rivian autógyára

Itthon épülhet fel a Rivian autógyára

2021. február 22. 09:28, Hétfő
Lehetséges helyszínként tekintenek hazánkra, elsőként az Amazon furgonjait gyártanák le.

Az elmúlt hónapokban egyre több olyan cég bukkant fel az elektromos autók területén, amelyekre sokan már a Tesla egyértelmű kihívójaként tekintenek. Ezen szereplők egyike a Rivian, amely az első körben nem pont ugyanolyan járműveket szeretne piacra dobni, ennél azonban jóval fontosabb, hogy a hírek szerint Magyarország is a lehetséges helyszínek között szerepel, legalábbis ami az európai gyár felépítését illeti.

Legutóbb a cég kapcsán arról számoltunk be, hogy az Amazonnal közösen alakítottak ki egy furgont, ami annak köszönhető, hogy előbbi még 2019-ben rendelt 100 ezer darab ilyen járművet tőlük, bár ezek gyártása még nem indult el. A tervek szerint az idei év vége előtt kezdődne meg a sorozatgyártás, először az Illinois államban található üzemben, ehhez csatlakozna majd az európai telephely, amelynek jövőbeli helyszínét egyelőre még keresik. A Bloomberg ágazati értesülésre hivatkozva most arról ír, hogy a lehetséges országok listáján az Egyesült Királyság, Németország, valamint Magyarország szerepel, komoly szereplőként jövünk tehát számításba, bár a végső döntés nyilván nagymértékben függ majd az állami támogatás és a vállalati adók mértékétől.


A Rivian ambiciózus terveket dédelget, itt a furgonok után belépnének a személyautók és a pickupok területére, utóbbi legyártását már szintén idén elindítanák. Az R1T több fontos jellemzőjét ismerjük, eszerint a végsebesség 200 km/h lenne, a 100 km/h-s iramot alig 3 másodperc alatt érné el az autó, ami pedig a hatótávot illeti, itt 3 opció közül választhatnánk, az eltérő méretű akkumulátorok ugyanis 385 és 640 km közötti értékeket tesznek majd lehetővé. A hivatalos ár 23 millió forint körül lenne, az első példányokat már júniusban leszállítanák, ezután pedig az R1S jelenne meg a piacon, az SUV-k kategóriájában, több kisebb típussal egyetemben, amelyek az európai és a kínai vásárlók igényeit elégítenék ki.

Idén a tőzsdén való megjelenés is megvalósulhat, eddig olyan cégek voltak jelen komoly befektetőként, mint az Amazon és a Ford, onnantól kezdve viszont a nagyközönség is bevásárolhatna a vállalat részvényeiből. Ami az európai helyszínt illeti, egyelőre a JLL amerikai ingatlanszolgáltató segít ennek kiválasztásában, a két cég részéről semmilyen konkrétum nem hangzott el.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások