Műanyag kábellel váltanák le az USB-t

Műanyag kábellel váltanák le az USB-t

2021. február 26. 10:39, Péntek
Az olcsósághoz nagy sebesség társul, nem beszélve az energiahatékonyságról.

Több konkurens vállalat szakemberei dolgoznak hosszabb ideje az adatátviteli technológiák megújításán, munkájuk korai gyümölcseit, annak eddigi eredményeit pedig nemrég egy konferencián osztották meg az érdeklődőkkel. Komoly remények fűződnek a projekthez, amely több meglévő platformot válthat majd le a jövőben.

Az MIT oldalán jelent meg a részletes beszámoló, amelyben az IEEE International Solid-State Circuits Conference alatt elhangzottakra hivatkoznak, a mérnökök ugyanis ott, a rendezvény alatt ismertették az eddigi fejleményeket. Ebből kiderül, hogy egy műanyag polimer kábel révén szeretnék megújítani a területet, amely költséghatékony módon nyújtana egy rendkívül gyors alternatívát, a megoldással ugyanis nagyjából 10-szer nagyobb iramban tudnánk adatokat továbbítani, mint a jelenleg elérhető leggyorsabb USB-szabvánnyal. Ez ráadásul csak az első lépés lenne, amennyiben a további munka sikeres lesz, a felső plafon még inkább kitolható lenne, az elsődleges alkalmazási terület pedig az adatközpontok szegmense lenne, amelyet jó eséllyel az űrhajók követnének a sorban.

A hagyományos rézkábelek alternatívája az optikai kábel, ott azonban gondot jelent, hogy ez nem közvetlenül kompatibilitis a szilícium chipekkel, hiszen a beérkező fotonokat ezek önmagukban nem tudják értelmezni. A műanyag polimer kábel az emberi hajszálhoz hasonló, nagyon vékony kivitelben állna rendelkezésünkre, a csoport vezetője pedig azt is lehetségesnek tartja, hogy idővel az eddig elért 105 Gbps-ról akár 1 Tbps-ra srófolják fel az adatátviteli sebességet. Az előnyök listáján emellett a kisebb méret, az alacsonyabb előállítási költség, valamint a jobb energiahatékonyság szerepel, a fejlesztés folytatásával pedig az is kiderül majd, hogy mindez mennyiben lesz alkalmazható az autózás és az űruzatás területén - az első körben az adatközpontokban jelenhet meg a megoldás, a szintén ugyanazon csapat által kifejlesztett olcsó chipekkel együtt.

Nagy valószínűséggel hosszú évekig tartó munka következik most, a kereskedelmi forgalomba kerülésről egyelőre nem beszélnek.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások