EU - júniusig jön a digitális oltási igazolvány

EU - júniusig jön a digitális oltási igazolvány

2021. május 4. 22:10, Kedd
A dokumentumot legkésőbb a következő hónap végéig vezeti be az Európai Bizottság.

Digitális oltási igazolvány bevezetéséért lobbizik az év eleje óta Észtország, Izland és Magyarország. A három állam egy olyan technológiát akar tesztelni, amely a beoltott személyek számára lehetővé teszi, hogy QR-kód beszkennelésével bizonyítsák az egészségügyi állapotukat. A VaccineGuard nevű platform célja, hogy kapcsolatot lehessen kiépíteni a különböző piaci szereplők között, legyen szó a vakcinagyártókról vagy az egyes határátlépőket ellenőrző határőrökről, s létre lehessen hozni egy olyan rendszert, amely megbízható adatokat nyújt az oltási folyamatról és biztosítja az országhatárokon átnyúló információcserét.

Az Európai Unió egyik neve elhallgatását kérő tisztviselője most azt nyilatkozta, hogy az európai uniós tagországok többségének június első hetéig fel kell készülniük a közös digitális oltási igazolvány bevezetésére. Az utóbbira a múlt hónapban tett javaslatot az Európai Bizottság és azt fogja bizonyítani, hogy valaki nemrég negatív teszteredményt produkált vagy átesett a koronavírus-fertőzésen.

A tisztviselő hozzátette, hogy az Európai Parlament és az európai uniós miniszterek kapcsolódó egyeztetéseivel párhuzamosan zajlik a rendszer fejlesztése és műszaki előkészítése. A cél az, hogy a megoldás a jogi előírások megjelentetéséig kész legyen, hogy biztosítani lehessen a nyaralásokat és meg lehessen menteni az európai turisztikai ágazatot. A fejlesztésnek június 26-án már működnie kell és jogilag is meg kell felelnie az előírásoknak. Húsz tagállamnak, köztük Franciaországnak, Németországnak, Olaszországnak, Spanyolországnak május második hetéig el kell kezdenie a műszaki ellenőrzéseket, míg a többi tagállamnak május végéig, illetve június elejéig kell elkezdenie a teszteknek.

Az EU megvizsgálja a teljes folyamatot, például az alkalmazott titkosításokat. A projekt költségvetése 40-45 millió euró. Ez a rendszer kialakításával kapcsolatos kiadások egyharmadát fedezi.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások