Már az év végén jöhet az ARM v9-re épülő első chip

Már az év végén jöhet az ARM v9-re épülő első chip

2021. június 8. 22:59, Kedd
Csupán néhány hónapot kell várnunk az első termékek megjelenésére.

Az ARM néhány nappal ezelőtt rántotta le a leplet az ARM v9 architektúráról, amely a korábbi chipeknél nagyobb teljesítményt nyújt, ezért a nagyobb eszközökben, például az asztali számítógépekben is meghatározó lehet. Most a DigiTimes tajvani IT-portál arról számolt be, hogy az első kompatibilis terméket a MediaTek dobhatja piacra. Simon Segars, az ARM vezetője közölte, hogy az első rendszerchip (SoC), amely az új platformra fog épülni, még az idén megjelenhet. Az ARM v9 a teljesítmény és a biztonság mellett a mesterséges intelligencia funkciók területén is előrelépést kínál majd.

Az információkat megerősítette Kevin Jou, a MediaTek műszaki vezetője. Mindez egyúttal azt jelentheti, hogy az ARM hasonló ütemtervet tart majd, mint tavaly, amikor az olyan eszközök, mint a Xiaomi Mi 11 szintén kis idővel az esztendő vége előtt váltak elérhetővé. A menedzser hozzátette, hogy az ARM v9 komoly szerepet játszhat a következő generációs Dimensity 5G termékek esetében, s új képességeket, funkciókat és felhasználói élményeket kínálhat.

A kiszivárgott értesülések alapján az első ARM v9 architektúrára épülő processzor számos fogyasztói eszközbe beépíthető lesz, s elsősorban a teljesítmény és a hatékonyság területén képes kiemelkedően teljesíteni. Az ARM Cortex-X2, ARM Cortex-A710 és ARM Cortex-A510 processzorok, illetve Mali-G710, Mali-G510 vagy Mali-G310 grafikus magok ötvözetéből már kialakítható lesz egy olyan rendszer amely akár 30 százalékkal nagyobb teljesítményt kínálhat, mint egy Qualcomm Snapdragon 888, de annál 30 százalékkal kisebb fogyasztás mellett.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban