A ritkaföld­fémek piacán is összecsap az USA és Kína

A ritkaföld­fémek piacán is összecsap az USA és Kína

2021. június 10. 08:19, Csütörtök
Washington egy különleges egységet hoz létre a területen lévő esetleges visszaélések ellen.

A Reuters írta meg, hogy az amerikai kormány fel akar lépni a ritkaföldfémek piacán a tisztességtelen kínai kereskedelmi ármanipulációk ellen, ezért létrehozza a Supply Chain Trade Strike Force nevű egységet, hogy az eddiginél jobban tudja ellenőrizni a terület beszállítóit. A Supply Chain Trade Strike Force-t a tervek alapján az Amerikai Egyesült Államok kereskedelmi megbízottja vezeti majd. A hangsúly az olyan esetek felderítésén lesz, amelyek bizonyos szempontból az USA számára nemzetbiztonsági következményekkel járhatnak. Ilyen lehet például a különböző motorokban használt egyes mágnesek kínai importja.

Az Amerikai Egyesült Államok a ritkaföldfémek piacán többnyire az ázsiai beszállítóktól függ. A Joe Biden amerikai elnök vezette kabinet stratégiája nem elsősorban Kína ellen irányul, hanem a célja az ország versenyképességének az erősítése, viszont mindenképpen figyelemmel kell lenni arra a tényre, hogy Kína e területen is növekvő konkurenciát jelent az USA-nak.

Washington a témában szövetségeseket keres, többek között azért, hogy megbízható nyersanyag-forrásokat találjon az elektromos autókhoz. Kína az elektromos gépkocsikhoz szükséges fémek legnagyobb feldolgozójának számít. A réz-, lítium és más nyersanyagok biztosítása az egyik legnagyobb feladat Biden számára az amerikai elektromos járműtervek legyártásához. A helyi lelőhelyeket szigorú szabályozások jellemzik és szembe kell nézni a környezetvédőkkel is. Ezért az elnök létre akar hozni egy munkacsoportot, amely felderítheti, hogy az Amerikai Egyesült Államok területén hol lehet ritkaföldfémeket és más értékes anyagokat bányászni és feldolgozni. Az amerikai fegyveres erők egyébként már 2019 júniusa óta ritkaföldfém-forrásokat keresnek és megpróbálják felkutatni az alternatív anyagbeszerzési lehetőségeket.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások