Intelligens ragtapasz figyelmeztet a fertőzésekre

Intelligens ragtapasz figyelmeztet a fertőzésekre

2021. június 27. 12:11, Vasárnap
Az eszközzel sokkal jobban követhetővé válik a betegségek kialakulása és lefolyása.

A Werner Koele és Peter Gasteiner által alapított SteadySense cég fejlesztette ki azt az innovatív szenzoros tapaszt, amely folyamatosan figyeli a testhőmérsékletet és dokumentálja azt az okostelefonon. Koele elmondta, hogy a lázminták információkat adnak az orvosoknak arról, hogy az adott esetben vírusos vagy bakteriális fertőzésről van-e szó, ezeknek ugyanis egyedi jellemzőik vannak. A malária vagy más trópusi betegségek például rövid ideig tartó nagyon magas lázzal járnak.

Egy betegség alatt rendszeres és pontos mérések kellenek, ebben pedig a SteadyTemp nevű intelligens tapasz segít. Ezt a karok alatt helyezik el és a betegnek egy héten át kell viselnie. Az eszköz 5 percenként méri a testhőmérsékletet. Koele szerint így minden értéket ellenőrizni lehet és az orvos pontosabb információkat kap a betegség lefolyásával kapcsolatban, ez pedig támogatja őt a diagnózis elkészítésében.


A szenzoros tapaszt alkalmazáson keresztül aktiválják. Az értékeket NFC-kapcsolaton továbbítják. A kiugró értékeket - például, mert egy zuhanyozás közben nedvesebb és hidegebb lesz a tapasz -, szoftver segítségével szűrik ki. De a szakember rámutatott, hogy amiatt is lehetnek eltérések, mert valaki alvás közben a kezét a feje fölé helyezi. Ezeket a tényezőket mind ki lehet szűrni az algoritmussal, illetve megállapítható, hogy egy betegség miatt alakulnak ki vagy egyszerű hőmérséklet-különbségek.

Az egyik személy, akinél a fejlesztést tesztelték, koronavírusos volt, de nem volt láza, éjszaka viszont láthatók voltak nála a hőmérséklet-eltérések, így már a koronavírus-teszt előtt tudni lehetett, hogy valami nem stimmel nála. Más embereknél szintén működött az előrejelzés és így lehetővé vált egy előzetes orvosi kivizsgálás. Az értékek exportálhatók és átadhatók a háziorvosoknak. Mindenki maga dönti el, hogy melyik adatát adja tovább. Azokat csak a kapcsolódó mobiltelefonon tárolják, míg a szervereken névtelenül dolgozzák fel. A kórházakban nagyon hasznos lehet a tapasz, hiszen egyszer használatos és nem kell fertőtleníteni. A termék az év végéig megjelenik a gyógyszertárakban és a patikákban.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások