Hamis chipek terjednek a piacon

Hamis chipek terjednek a piacon

2021. július 12. 08:57, Hétfő
A hiány miatt kifizetődő a húzás, a kínai piac után más területeken is megjelenhetnek a hamisítványok.

A processzorok szegmensében kialakult hiányról számos alkalommal írtunk, a napokban például egy árskalpoló tini története kapott nagy visszhangot a sajtóban. Most a hamis chipekről szóló írás figyelmeztet minket arra, hogy további negatív következményekkel számolhatunk, mégpedig nemcsak az ázsiai régióban.

A kínai rezsimmel amúgy élesen szembehelyezkedő The Epoch Times számolt be arról, hogy az ottani piacon az utóbbi hetekben-hónapokban alaposan felfutott a hamis chipek száma, azok aránya. A részletes írásban azt emelik ki, hogy a készlethiány miatt kedvező helyzet alakult ki, legalábbis a hamisítók számára, akik folyamatosan figyelik a piaci trendeket, ennek eredménye pedig a viszonteladókon keresztül beszerzett, sok esetben hamis processzorok felfutása, amely a végfelhasználókat azonban csak közvetett módon érinti, hiszen itt nem elsősorban fogyasztói termékekbe szánt megoldásokról van szó, ehelyett a vállalati és ipari felhasználásra kihegyezett fejlesztéseket célozzák meg. Előbbi esetében az AMD és az Intel által még a kétezres évek elején bevezetett további megoldások megnehezítették a hamisítást, így most az autókba (és számos egyéb eszközbe) szánt központi egységek számítanak kiemelt célpontnak.

A fenti mondat révén rögtön egyértelművé válik, hogy egy meglehetősen régi problémáról van szó, amely leginkább a normálistól eltérő piaci körülmények között válik jelentőssé. Ezúttal a készlethiány készteti arra a területen jelenlévő szereplőket, hogy a nagy beszállítók mellett a kisebb viszonteladók segítségével további példányokat (sorozatokat) szerezzenek be az ipari felhasználásra szánt chipekből, ez utóbbiak viszont olykor (szándékosan vagy tudtuk nélkül) hamis termékeket is leszállítanak. Ezek lehetnek újrahasznosított, újracímkézett, nem tesztelt, illetve akár simán hibás példányok, és mivel a tesztelési kapacitás minden esetben véges, könnyen lehet, hogy a tiszta darabokkal együtt ilyen chipek is a piacra kerülnek.

Az utóbbi hónapokban a kínai területen észleltek a szokásosnál magasabb arányt, az erre a jelenségre fókuszáló ERAI jelentése szerint az amerikai régióban még nem figyeltek meg hasonló trendet, viszont az exportszállítmányok jelentősége, azok mérete miatt ez nem sokáig marad így.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások