Okostrikó méri az űrhajósok fontos egészségügyi adatait

Okostrikó méri az űrhajósok fontos egészségügyi adatait

2021. szeptember 8. 11:40, Szerda
A ruhát már ettől az évtől kezdve éles körülmények között fogják tesztelni.

A Német Repülési és Űrhajózási Központ (DLR) partnerei egy olyan okostrikót fejlesztettek ki, amely integrált szenzorokkal rendelkezik és vezeték nélküli hálózaton keresztül képes továbbítani a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) tartózkodó űrhajósok fiziológiai adatait. A megalkotott vezeték nélküli rendszer arra is tökéletesen alkalmas, hogy meghatározza az űrhajósok és a különböző tárgyak pontos pozícióját az ISS fedélzetén.

Matthias Maurer német űrhajós nyolc hét múlva jut fel a SpaceX űrkapszulája segítségével a Nemzetközi Űrállomásra. Az első missziója a Cosmic Kiss nevet viseli és 36 kísérletet fog elvégezni. Az utóbbiak egyike a Wireless Compose-2 (WICO2) lesz, amelyben a DLR partnerei a DSI Aerospace Technology, a Hohenstein Laboratories és a Bielefeldi Egyetem lesznek. A Hohenstein Laboratories által megalkotott SmartTex nevű okostrikó a Ballistocardiography for Extraterrestrial Applications and long-Term missions (BEAT) nevű kísérlethez kapcsolódik. A SmartTexben az első szenzor a nyaki ütőéren, a második a szívkamrák fölött található és van még alapadat-feldolgozó, valamint WICO2-vevőegység is. Martin Drobczyk, a DLR Űrhajózási Rendszerek Intézetének projektvezetője úgy vélte, hogy az új fejlesztés elsősorban a hosszú időtartamú missziókhoz lesz hasznos, például a Hold- és a Mars-utazásokhoz. Maurer mellett az okostrikót Samantha Cristoforetti olasz űrhajós is viselni fogja 2022 áprilisában.

A Wireless Compose-2 (WICO2) a korábbi sikeres Wireless Compose kísérlet folytatása. A legfontosabb szempontok az alacsony energiafogyasztás, a kis súly és a vezeték nélküli adatátvitel voltak. A WICO2 összesen öt modulból áll, amelyek teljes súlya egy kilogramm. Mindegyik modul körülbelül akkora, mint egy cigarettás doboz. A hálózaton belül a kommunikáció ultraszélessávú technológia segítségével valósul meg, amely különösen ellenáll a zavaroknak a fémes, visszatükröződő környezetekben, így nagyon hatékony lehet az ISS fedélzetén. Jelenleg a rendszert még akkumulátorok működtetik, később napelemekkel fogják ezt megvalósítani. A Wireless Compose-2 előnye, hogy frissíthető és alkalmazkodóképes, ezáltal kiváló infrastruktúra lehet minden jövőbeli tudományos, egészségügyi és egyéb kísérlethez.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások