Új mesterséges intelligencia rendszer került Bajorországba

Új mesterséges intelligencia rendszer került Bajorországba

2022. június 7. 13:54, Kedd
A megoldás kifejezetten a nagy adatmennyiségek feldolgozására van optimalizálva.

Első európai tudományos intézményként a Bajor Tudományos Akadémia Leibniz Számítógép-központja (LRZ) kapta meg a Hewlett Packard Enterprise Superdome Flex szerverekkel felszerelt Cerebras CS-2 típusú rendszerét, amely kifejezetten a nagy adatmennyiségek mesterséges intelligencia és gépi tanulási módszerekkel való feldolgozására készült. A csillogó matt arany processzor mérete akkora, mint egy tányér.

A Cerbras CS-2 alapját a Wafer Scale Engine 2 (WSE-2) jelenti, amely a világ jelenleg gyártott legnagyobb méretű nagy számítási teljesítményű chipje. Bajorország a projekttel a mesterséges intelligenciához kapcsolódó ökorendszerét akarja erősíteni. Markus Blume bajor tudományos és kulturális miniszter kijelentette, hogy az új szuperchip új utakat nyit majd a helyi csúcskutatás számára. Prof. Dr. Dieter Kranzlmüller, az LRZ vezetője hozzátette, hogy ügyfeleik mesterséges intelligencián alapuló számítási teljesítményigénye 3-4 havonta a kétszeresére nő.

Az új rendszer kifejezetten hatalmas adatmennyiségek feldolgozására és összetett tudományos kérdések megválaszolására készült. Az új chip nagymértékben integrált, a processzorok és a memóriák közelsége miatt nagyobb teljesítményre és hatékonyságra képes az adatfeldolgozásban. A lehetséges feladatai közé tartozik a természetes nyelvek feldolgozása, az egészségügyi képfeldolgozás innovatív mesterséges intelligencia algoritmusok segítségével és a numerikus áramlástan. A HPE Superdome Flex Server moduláris, skálázható megoldás. A WSE-2 körülbelül 46 000 négyzetmilliméteren 2,6 billió tranzisztort és 850 000 processzormagot tartalmaz, amelyeket akár 40 gigabájt memória egészít ki. A megoldást jelenleg csupán néhány amerikai kutatási létesítményben alkalmazzák.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások