Árháború közeleg, figyelmeztetnek az elemzők

Árháború közeleg, figyelmeztetnek az elemzők

2001. március 27. 06:19, Kedd
Háború közeleg, intenek az elemzők. Árháború közeleg a PC-k piacán, amely még ez évben ki fog törni. A gazdaság recessziója, amely egyre nagyobb méreteket ölt, kegyetlen küzdelembe hajszolja a gyártókat a fennmaradásért.

A Gartner Group piackutató cégcsoport arra hívta fel a figyelmet az elmúlt napokban, hogy a PC-k piacán tapasztalható igen erős visszaesés, amely számos nagy céget kellemetlen helyzetbe hozott, tovább fog folytatódni, és az anyagilag megingó társaságok kétségbeesett küzdelembe szállnak majd a fennmaradásért.

Az efféle küzdelemnek sokféle módozata van, állhat mindez átalakításokból, leépítésekből, tervbéli módosításokból, de az egyetlen valóban célravezető megoldás az egyes cégek számára csak az árak csökkentése lehet. Amint azonban a cégek egy része árengedényeket léptet életbe, azonnal szükségszerűvé válik a többi cég számára is, hogy csökkentsék áraikat. A folyamat előbb-utóbb lavinaszerűen lezúduló árakat eredményez, amely kedvez a vásárlónak és növeli is az eladásokat, de a cégek helyzete a lecsökkenő haszon miatt nem, vagy csak kis mértékben javul.

Martin Reynolds, a Gartner Group ügyvezető igazgatója úgy gondolja, hogy az árak lejjebb esése a világ egyes részein felélénkülést eredményez majd a PC-k iránti keresletben, ezért a 2002-es évben 14,5%-os növekedés várható. Reynolds azonban azt is hozzátette, hogy ezek a piacok igen hamar, már 2003-ban telítődni fognak, tehát a PC-ipar rövid időn belül ismét visszaesik.

A Gartner elemzőinek elképzelése szerint az Egyesült Államok gazdaságának visszaesését több más ország illetve térség is követni fogja, ami a PC-piac növekedését szintén aláássa. Könnyen elképzelhető továbbá az is, hogy az amerikai gazdaság recessziója bővülni fog, ami további negatív hatásokat eredményez majd a PC-iparban.
A Gartner az idei évre jelenleg 10,7%-os növekedést vár. Ez a becsült érték korábban 15% körül volt.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások