Elérhető a GAIA-X-szolgáltatások első online katalógusa

Elérhető a GAIA-X-szolgáltatások első online katalógusa

2022. november 22. 23:08, Kedd
Az európai felhőkezdeményezés célja alternatívát állítani az amerikai nagyvállalatokkal szemben.

A GAIA-X nagy teljesítményű, versenyképes, biztonságos és a bizalmat gerjesztő európai felhőkörnyezet, amely hét fő elemre épül. Ezek az európai adatvédelem, a nyitottság és átláthatóság, a bizalom, a szuverenitás és önmeghatározás, a piacokhoz való szabad hozzáférés és az európai értékteremtés, a modularitás és interoperabilitás, valamint a felhasználóbarát működés. 2020 szeptemberében írták alá a kapcsolódó nonprofit szervezet alapító okiratát, 2020 novemberében pedig csatlakozott a GAIA-X kezdeményezéshez az Amazon Web Services, a Google, a Huawei, a Microsoft, a Palantir és a VMware is.

Most hozzáférhetővé vált az első a GAIA-X-kompatibilis első ajánlatok internetes adatbázisa. Az online könyvtár célja, hogy az érdeklődők számára áttekintést nyújtson a GAIA-X európai felhőkezdeményezés szabályait és szabványait követő kezdeti szolgáltatásokról. A GAIA-X Federated Services (GXFS-FR) francia szövetség Párizsban, az európai felhőkezdeményezés csúcstalálkozóján mutatta be a GAIA-X közös szabályainak és szabványainak megfelelő 176 szolgáltatás online katalógusának kísérleti projektjét. Ezzel az érdeklődők számára áttekintést kíván nyújtani a közös értékrendnek megfelelő felhőszolgáltatásokról, olyan iránymutatásokkal, mint a nyitottság, az átláthatóság, a szuverenitás és az önrendelkezés.

Az új internetes online címtáron keresztül - amelyet a közeljövőben állandó elérhetőségre állítanak át - a felhasználók olyan kritériumok alapján kereshetnek és választhatják ki a szolgáltatásokat, mint az adatvédelem, a kiberbiztonság és az adathordozhatóság. A bejegyzések GAIA-X címke, tanúsítványok, lokalizáció, valamint a szolgáltatás típusa és a lefedett szintek szerint is szűrhetők. Ezek az infrastruktúra mint szolgáltatás (IaaS), a platformok mint szolgáltatás (PaaS) és a szoftver mint szolgáltatás (SaaS) szolgáltatásai közé tartoznak. Mindhárom típus megkönnyíti a felhasználói adatok áramlását a front-end ügyfelektől az interneten keresztül a felhőszolgáltató rendszereihez és vissza, de a kínált szolgáltatásokban különböznek. Lehetőség van az egyes szolgáltatók célzott keresésére is.

A francia egyetemi csoport, az Institut Mines-Télécom által kifejlesztett demóban jelenleg 13 szolgáltató szolgáltatásai szerepelnek 16 országban. Franciaország mellett Németország, Olaszország, a Csehország, Nagy-Britannia, Lengyelország, Svédország, Portugália, Írország, Spanyolország, Hollandia és Belgium, valamint a tengerentúlról Kanada, az Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália és Szingapúr. A GAIA-X konzorcium jelenleg 359 tagot számlál és a programban akár nem európai országok vállalatai is részt vehetnek. Jean-Noël Barrot, a digitális átalakulásért felelős francia miniszter "fontos lépésnek" nevezte a katalógus elindítását. Szerinte ez végre lehetővé teszi, hogy a felhőszolgáltatások ügyfelei Európa-szerte könnyen hozzáférjenek az átlátható ajánlatokhoz. "A GAIA-X a koncepcióktól a "meta-felhő" megközelítésének első valós piaci megvalósítása felé halad" - mondta Francisco Mingorance, a CISPE felhőszövetség főtitkára.

"A Gaia-X és a hozzá szorosan kapcsolódó projektek fontos stratégiai hozzájárulást jelentenek Európa fejlődéséhez a felhő-, az él- és az adatgazdaság területén" - hangsúlyozta Susanne Dehmel, a Bitkom digitális szövetség elnökségi tagja. Az igény erre megvan: a 20 vagy több alkalmazottat foglalkoztató németországi vállalatok 46 százaléka nyilatkozott úgy, hogy érdeklődik az európai felhő- és adatinfrastruktúra szolgáltatásainak igénybevétele iránt. Dehmel szerint a GAIA-X 2019 őszi bemutatása óta eltelt három év alatt számos olyan kezdeményezés született, "amelyek a német gazdaság alapvető iparágait érintik". A Catena-X például az autóipar teljes ellátási láncára kiterjedő ökoszisztémát fejleszt. Az idei Gaia-X csúcstalálkozó mottója a következő volt: "Készen állunk az indulásra."

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások