Európai uniós vizsgálat indulhat a Microsoft Teams ellen

Európai uniós vizsgálat indulhat a Microsoft Teams ellen

2022. november 29. 09:04, Kedd
A mindössze öt éve, 2017-ben megjelent Teams - a covidnak köszönhetően is - nagyon gyorsan meghatározó kommunikációs platformmá vált. Az ügy két esztendő után kerülhet új szakaszba.

Stewart Butterfield, a Slack első embere 2020 júliusában azt nyilatkozta, hogy az álláspontjuk alapján a Microsoft tisztességtelen versenyt folytat azzal, hogy a Teams nevű szoftverét ingyenesen terjeszti a Windows 10 operációs rendszerrel. A vállalat ezért panaszt nyújtott be az Európai Bizottsághoz. A Slack 2020 decemberében a Salesfoce tulajdonába került. Az Európai Unió végül tavaly októberben indította el az előzetes vizsgálatát a Microsoft ellen. A helyzet 2020-hoz képest annyiban változott, hogy a Teams a piaci szegmens egyik meghatározó szereplőjévé vált.

Most a Reuters hírügynökség az exkluzív anyagában arról számolt be, hogy a Microsoft minden bizonnyal trösztellenes európai uniós eljárás elé néz, mivel az illetékes hatóságok az eddiginél jobban szemügyre veszik a vitatott gyakorlatát. A Slack sürgette az európai uniós versenyfelügyeletet, hogy kötelezze az amerikai konszernt arra, hogy válassza le a Teams alkalmazást az Office irodai szoftvercsomagról és tisztességes kereskedelmi árakon külön értékesítse azt.

Az Európai Bizottság a múlt hónapban újabb adag kérdőívet küldött ki a tavaly októberben kiküldött dokumentumok folytatásaként. Ez annak a jele, hogy az európai uniós versenyfelügyelet előkészíti a terepet egy hivatalos vizsgálat megindításához. "Az Európai Bizottság vizsgálja (a Microsoft) interoperabilitását és a csomagolást, de ezúttal részletesebben. Olyan információkat keresnek, amelyek lehetővé teszik számukra a jogorvoslatok meghatározását" - jelentette ki egy bennfentes. "Előkészítik a terepet a vizsgálathoz" - tette hozzá egy másik.

Az eljárás során a fő kérdés az, hogy a Teams más ajánlatokkal való összekapcsolása és a Microsoft ökoszisztémájába való integrálása sérti-e a jelenleg hatályos szabályokat vagy sem. A Slack azt is kifogásolta, hogy az Office csomagba való integráció miatt a felhasználók rákényszerültek a Teams telepítésére és a program nehezen távolítható el. Az információkat egyelőre sem az Európai Bizottság, sem a Microsoft nem kommentálta.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások