Rímeket és verseket is készít a GPT-3 nyelvi modell

Rímeket és verseket is készít a GPT-3 nyelvi modell

2022. december 2. 10:02, Péntek
Újabb szintet ért el az OpenAI kutatócég. A vállalat tevékenységét többek között a Microsoft és Elon Musk is finanszírozza.

Az OpenAI által fejlesztett Generative Pre-Trained Transformer 3 (GPT-3) nevű nyelvi modell immár rímeket és verseket is tud írni. Mindez a megoldás továbbfejlesztésének köszönhető.

A társaság text-davinci-003 néven jelentette be az új GPT-3 nyelvi modellt, amely amellett, hogy képes bonyolultabb utasításokat kezelni és hosszabb formátumú tartalmat előállítani, különösen a versek és rímek életre keltésével jeleskedik. A Hacker News közösségi hírportálon a kommentelők megdöbbenésüknek adtak hangot, miután a GPT-3 verset írt Albert Einstein relativitáselméletének magyarázatára. Az eredmény valóban lenyűgöző volt.

Az OpenAI programozási interfészt biztosít a GPT-3 eléréséhez. Díj ellenében (1000 tokenenként 0,02 dollár) bárki, aki rendelkezik OpenAI-fiókkal és akit érdekel, kísérletezhet a mesterséges intelligenciával egy különleges Playground oldalon keresztül. Ez nem igényel programozási ismereteket: utasításokat lehet adni, amelyeket a GPT-3 versformába konvertál.

A GPT harmadik generációja 2020 májusában jelent meg. Mivel elődeinél 100-szor több paramétert és lényegesen több adatot tartalmaz, olyan feladatokat is el tud végezni, amelyekre soha nem volt kifejezetten betanítva, például számok összeadására vagy egy mondat szavainak dekódolására. Most a lehetőségek közé a versek és rímek létrehozása is bekerült.

Az Ars Technica hírportál rámutatott, hogy a GPT-3-nak még mindig vannak hiányosságai, például képes hamis információkat generálni. De ha fiktív feladatokról van szó, akkor a nyelvi modell gyakran eltalálja a célt. A fejlesztések még nem értek véget, nemrég felröppentek pletykák egy GPT-4 nevű utódról, de az azzal kapcsolatban kiszivárgott híreket az OpenAI még nem kommentálta nyilvánosan.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások