Túlmelegednek az új Radeon-kártyák

Túlmelegednek az új Radeon-kártyák

2022. december 27. 13:39, Kedd
A vadonatúj csúcskártyákkal akadnak gondok, jó eséllyel a nem megfelelő hűtés a felelős.

Az AMD saját fejlesztésű sorozatáról nemrég írtuk azt, hogy ez elsősorban az eddiginél nagyobb hatékonyságot ígér, a napokban azonban további információk futottak be, jórészt már a felhasználók jóvoltából, akik az eddig összegyűjtött tapasztalatokat osztották meg velünk. Ezekből kiderül, hogy nem minden alakult megfelelően, a jelek szerint problémák vannak a hőmérséklettel.

Elsőként egy német portál számolt be a felbukkant gondokról, saját összefoglalójukban a grafikus vezérlő átlagos hőmérséklete, valamint a legforróbb pont (hotspot) közötti, szokatlanul nagy különbséget emelve ki. A jelenség önmagában nem meglepő, ugyanis az átlagos szint és a legforróbb pont között gyakorlatilag minden esetben jelentős különbségeket láthatunk, viszont ez az eltérés az új Radeon-kártyák esetében jóval nagyobb, ez ugyanis esetenként meghaladja a 30, olykor pedig eléri az 52 Celsius-fokot, legalábbis az eddigi visszajelzések alapján.

Ez utóbbi két adat már egy komolyabb problémára utal, ez pedig minden bizonnyal a hűtéssel kapcsolatos. A további felhasználói beszámolókból kiderül, hogy jó eséllyel az illesztéssel vannak problémák, a grafikus vezérlők ugyanis az asztali PC-k elfordítása, 90 fokban való megdöntése után jóval alacsonyabb hőmérsékleteket mutatnak, vagyis nagyon úgy tűnik, hogy maga a hűtés nem passzol tökéletesen a GPU felületéhez. Érdekes részlet, hogy ez többnyire az AMD által piacra dobott referenciamodelleket érinti, míg az egyéb gyártók által tervezett példányok már kevésbé (vagy egyáltalán nem) mutatnak hasonló tüneteket.

Az AMD egyelőre vizsgálódik, eközben azonban várhatóan lefelé bővítik az új családot, hiszen a GPU-Z friss, 2.52.0-s verziójában már a Radeon RX 6300 asztali változata is felbukkan, mindössze 2 GB memóriával – azt azonban még nem tudjuk, hogy ez a szerény típus mikor és milyen áron jelenik majd meg a piacon.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások