Nem használhatók a hagyományos SDRAM-ok a Mac-ekbe

Nem használhatók a hagyományos SDRAM-ok a Mac-ekbe

2001. április 6. 01:03, Péntek
[Register] Az Apple Computer azon az állásponton van az általa gyártott Mac számítógépek memóriájával kapcsolatban, hogy amennyiben a PC-k SDRAM moduljai bizonytalanságot okozhatnak a Mac gépek működésében, akkor inkább ne is lehessen azokat használni.

A hagyományos, x86-alapú PC-khez használatos SDRAM modulok bár nagyon ritkán, de olykor valóban működési rendellenességet, kifagyást okozhatnak a Mac számítógépekben, mint ahogy arról már egy ideje hallani lehetett. Az Apple eltökélt szándéka ezért, hogy egy szoftveres megoldássan lehetetlenné teszi az ilyen, bizonytalanságot okozó modulok használatát, igen nagyszámú felhasználót hozva ezzel kellemetlen helyzetbe.

A Mac gyártó lépése a Power PC 74x0 processzorokat alkalmazó Mac számítógépekhez kiadott firmware frissítéseket követte. A firmware frissítés ráerőlteti a rendszert arra, hogy az kizárólag csak az Apple által hitelesített SDRAM memóriákat vegye igénybe, az összes többit pedig hagyja figyelmen kívül. Az Apple saját számítógépeit csak a 3-2-2 SDRAM-ok használatára hitelesíti, de a PC-khez kapható olcsó, mégis jobb minőségű 2-2-2 SDRAM-okat felhasználva sokan továbbfejlesztették gépeiket.

Ellentmondásos információk terjengenek az interneten arról, hogy a PC-khez használatos memóriák milyen hardver- és szoftverkörnyezetben vezethetnek problémákhoz, az azonban bizonyos, hogy ilyen problémák valóban előfordulnak. Az Apple ezért bizonyos memóriákat nem enged használni Mac gépeihez, azok tulajdonságaitól függően. Hogy melyek ezek, arról túl sok érdemlegeset egyelőre a szakemberek sem tudnak mondani az ügyben, jelenleg úgy tűnik, egyedül a "majd elválik" stratégia működik, vagyis a szerencsén múlhat minden.

"A frissítés egy ellenőrző funkciót tartalmaz, amely megvizsgálja, hogy az adott memória kompatibilis-e az adott Mac rendszerrel. A nem megfelelő memóriák tiltása a frissített firmware-ben a rejtélyes összeomlások, és adatvesztések elkerülése végett lett elkészítve. A memóriateszt egyszerűen kikapcsolja azokat a modulokat, amelyek nem bizonyulnak megfelelőnek. Emiatt előfordulhat, hogy olyan gyártók termékei, amelyek ezidáig elfogadottak voltak, a frissítést követően már nem megfelelőek" - mondta egy Apple szakember.

Az Apple határozottan leszögezte, hogy nem fog a jövőben olyan frissítést kiadni, amely lehetővé teszi a bizonytalan működésű memóriák használatát. Egyes szakemberek szerint az Apple lépése mögött üzleti érdek is állhat, mivel a külső DRAM-gyártók által olcsón eladott DRAM-ok Mac felhasználók általi felvásárlása nem hoz a cégnek hasznot, ellenben a rossz minőségű memóriák jelentős plusszmunkát adhatnak a cég technikai szakembereinek.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások