Az Apple végleg megvált az ATI-tól

Az Apple végleg megvált az ATI-tól

2001. február 1. 03:31, Csütörtök
[Register] Az Apple a jövőben kizárólag nVidia chipeket fog vásárolni, az ATI pedig úgy látszik, végképp elveszítette a társaság bizalmát.

Az elkövetkezendő egy évben még lehet lesz ATI grafikus kártyával szerelt Mac számítógépet kapni, de ez mindössze azért van, mert a társaság jóelőre bevásárolt az ATI kártyáiból.
A három Power Mac csúcsmodell már most is nVidia GeForce 2 grafikus chippel készül, s csak a legolcsóbb változat kapható az ATI Rage 128 Pro chipjével. A Cube egyelőre szintén az ATI videókártyájával kapható, de ez már nem lesz sokáig így. A Cube csúcsmodellje jelenleg ATI Radeon kártyával készül.


A Power Mac a videókártya-váltás szempontjából különleges eset, mivel az eddigiekkel ellentétben a videókártya külön egységként foglal benne helyet, tehát az Apple olyan típust tesz bele, amilyet akar. Ez egy sokkal rugalmasabb módszer, mintha a videóvezérlő a gép alaplapjába lenne integrálva. Az Apple az iMac és az iBook szériát is fel készül frissíteni a jövőben, a PowerBook G4 viszont egyelőre marad a régi, továbbra is ATI Rage 128 Mobility chippel készül, és nem is várható, hogy ez a közeljövőben megváltozik.

A mobil Mac számítógépek következő generációjának grafikus feladatait az nVidia GeForce 2 GO chipje fogja ellátni, amely az előzetes tesztek alapján egész kellemesre sikeredett. A GeForce 2 Go Mac verziója jelenleg AGP 2x és UMA alaplap támogatással rendelkezik, de várhatóan hamarosan elkészül az AGP 4x változat is. Ehhez azonban előbb az Apple-nek kell implementálnia az AGP 4x szabványt.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások