A Windows 11 szoftverei tudni fogják mikor vagyunk a számítógép közelében

A Windows 11 szoftverei tudni fogják mikor vagyunk a számítógép közelében

2023. április 17. 16:12, Hétfő
Az adatvédelmi funkció figyeli, hogy valaki használja-e a számítógépet, és automatikusan lezárja a készüléket, amikor a felhasználó távol van.

A Windows 11 egy új adatvédelmi funkciót kap, a "jelenlétérzékelést". Ha az eszközünk figyel minket (például a tableten lévő kamerával), akkor javíthatjuk az adatvédelmet azzal, hogy engedélyezzük vagy letiltjuk bizonyos alkalmazások hozzáférését ezekhez a a jelenléti adatokhoz. A Presence Sensing jelenleg a Windows 11 Insider Preview 22624.1610-es buildjében érhető el. Ha ez a funkció engedélyezve van, az érzékelők információkat olvashatnak ki arról, hogy a felhasználó jelen van-e, nincs-e jelen, vagy egyszerűen csak nem használja a készüléket. Ezek az információk felhasználhatók a Windows 11 felhasználók adatvédelmének és teljesítményének a javítására. Egy másik előny az eszköz automatikus zárolása, ha felügyelet nélkül hagyják, ami segíthet megvédeni az érzékeny fájlokat és egyéb információkat. Ez a funkció az akkumulátor élettartamának javulását is eredményezheti, mivel a képernyő kikapcsol, vagy a számítógép gyorsabban megy át alvó üzemmódba, ha a felhasználó nem használja aktívan a Windowst.

Az új adatvédelmi eszköz a támogatott eszközökön a Beállítások > Adatvédelem és biztonság > Jelenlétérzékelés menüpontban lesz kikapcsolható. Az új API lehetővé teszi az alkalmazásfejlesztők számára, hogy a Presence Sensing képességeket integrálják alkalmazásaikba, és technikai információkat nyújt a funkció használatáról. Az is látható lesz, hogy mely alkalmazások kérdezték le a funkciót. A Microsoft hangsúlyozza, hogy nem gyűjt képeket vagy metaadatokat a felhasználókról, és minden feldolgozás a helyi eszköz hardverén történik az adatvédelem biztosítása érdekében.


A másik jelentős fejlesztés, hogy a Microsoft megkönnyíti a fényképek megtekintését a File Explorerben. A Gallery nevű új funkció a Fotók alkalmazás könyvtárelrendezését használja majd a fájlok és mappák böngészése közben. A Galéria kiválasztása után a fő fájlböngésző ablakban a Fotók alkalmazás Összes fénykép nézetéből származó képek miniatűrjei jelennek meg. Alapértelmezetten a legfrissebb fényképek jelennek majd meg legfelül. A Galéria opcióként jelenik meg a fájlválasztó párbeszédpanelben, és a cél, hogy egyszerűbben lehessen képeket csatolni e-mailekhez, PowerPoint prezentációkhoz vagy közösségi posztokhoz. A Microsoft a funkciót fokozatosan vezeti be, figyelemmel kísérik a visszajelzéseket mielőtt mindenki számára elérhető lesz.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások