Az Nvidia a mesterséges intelligencia-forradalom nyertese

Az Nvidia a mesterséges intelligencia-forradalom nyertese

2023. május 25. 16:50, Csütörtök
Chipjei hajtják azokat a szervereket, amiken az algoritmusokat tanítják.

Az Nvidia részvényei 28%-ot emelkedtek a mai nap folyamán és minden idők legmagasabb árfolyama felé halad, mert olyan eredményekről és eladásokról számoltak be, amelyek a Wall Street már amúgy is magas várakozásait is jóval meghaladták. Ez elég volt ahhoz, hogy a befektetők átmenetileg megfeledkezzenek az inflációról és a teljes részvénypiacot feljebb küldte. Az Nvidia lapkái működtetik a generatív mesterséges intelligenciát, a mesterséges intelligencia egy olyan típusát, amely felhasználói utasításokra válaszolva képes új tartalmakat, például szöveget és képeket létrehozni. A grafikus chipek nélkül nem lenne ChatGPT, Google Bard, Dall-E és számos más új mesterséges intelligencia-technológia.

Az elmúlt negyedévben az Nvidia profitja 26%-kal 2 milliárd dollárra, az árbevétel pedig 19%-kal 7,2 milliárd dollárra nőtt. A cég folyó negyedévre vonatkozó kilátásai is jelentősen - mintegy 50%-kal - meghaladták az elemzői előrejelzéseket. Az Nvidia részvényei idén közel 110%-ot emelkedtek, a vállalat teljes értéke már közel jár az 1 billió dollárhoz. (Jelenleg 975 milliárd dollár.) Az Nvidia korábbi történelmi csúcsára 2021 novemberében került sor, amikor a részvények árfolyama 333 dollár felett zárt, a mostani árfolyam 380 dollár.


Aki januárban vett Nvidia részvényt, az most bonthat egy pezsgőt

"A számítástechnikai ipar két egyidejű átmenetet él át - a gyorsított számítástechnikát és a generatív mesterséges intelligenciát" - mondta Jensen Huang, az Nvidia vezérigazgatója nyilatkozatában. Az előbbinél az alkalmazás adatintenzív részeit elkülönítve, egy külön eszközön dolgozzák fel, és csak a vezérlés marad a CPU-ra. "Az adatközpontok telepített infrastruktúrája globálisan egy billió dollár értékben fog átállni az általános célúról a gyorsított számítástechnikára, miközben a vállalatok versenyt futnak a generatív MI alkalmazásáért minden termékben, szolgáltatásban és üzleti folyamatban. "A CPU-k skálázódása lelassult, és amikor azt hittük, hogy a gyorsított számítástechnika a jövő útja, akkor megjelent egy 'gyilkos alkalmazás'." Huang elmondta, hogy az Nvidia növeli az adatközponti termékek kínálatát, hogy kielégítse az irántuk mutatkozó megugró keresletet.

Történelmileg a számítógépek legfontosabb része, agya a központi processzor, azaz a CPU. Ezt a piacot évtizedek óta az Intel uralta és az AMD volt a legfőbb riválisa. Azonban a nagy számítási teljesítményt igénylő mesterséges intelligencia-alkalmazások megjelenésével a grafikus chip, a GPU került a középpontba, és a legfejlettebb rendszerek akár nyolc GPU-t is használnak egy CPU-hoz. Az Nvidia uralja jelenleg az MI GPU-k piacát. "A múlt adatközpontja CPU-kból állt, mivel a legfőbb feladat a fájlkeresés volt. De a jövőben a hangsúly áttevődik az adatok generálására." - mondta Huang. "Tehát a több millió CPU helyett sokkal kevesebb CPU lesz, de ezek több millió GPU-hoz lesznek csatlakoztatva" - folytatta.

Az Nvidia DGX rendszere lényegében egy házba épített MI-tréningező számítógép. Ebben nyolc csúcskategóriás H100 GPU van két CPU társaságában. A Google A3 szuperszámítógépében nyolc H100 GPU mellett egyetlen, az Intel által gyártott csúcskategóriás Xeon processzor ül. Ez az egyik oka annak, hogy az Nvidia adatközponti üzletága 14%-kal nőtt az első naptári negyedévben, szemben az AMD adatközponti egységének stagnálásával és az Intel MI és adatközponti üzletágának 39%-os visszaesésével. Ráadásul az Nvidia GPU-i általában drágábbak, mint sok központi processzor. Az Intel legújabb generációs Xeon CPU-i listaáron maximálisan 17 000 dollárba kerülnek, míg egyetlen Nvidia H100-as akár 40 000 dollárért is elkelhet a másodlagos piacon.


Jensen Huang

Az Nvidia persze nem egyedüli szereplő, hiszen az AMD-nek is versenyképes GPU-üzletága van, és most már az Intelnek is van saját GPU-családja. Startupok is alapultak újfajta chipek építésére kifejezetten az MI számára, és a mobilra összpontosító vállalatok, mint például a Qualcomm és az Apple is folyamatosan fejlesztik a technológiát, hogy az egy nap talán már a zsebünkben is futhasson, ne pedig csak egy hatalmas szerverfarmon. A Google és Amazon saját MI-chipeket tervez. Olyan iszonyatos mértékben bővül ez a piac, hogy most még mindenkinek van hely. Nem azért 40 ezer dollár egy H100 chip, mert ilyen drága előállítani, hanem mert egymásra licitálnak a vevők, hogy hozzájussanak egyhez. Egy nagy nyelvi modell betanításához ráadásul rengeteg kell, a Microsoft több százmillió dollárt költött több tízezer Nvidia A100 chipre (ez a H100 elődje) a ChatGPT létrehozásához. Ennek persze következménye lesz az is, hogy a felhőszolgálatások ára a jövőben biztosan nőni fog.

De ez csak a jövő, a jelen az, hogy az Nvidia csúcskategóriás GPU-jai számítanak a logikus választásnak olyan vállalatok számára, amelyek olyan alkalmazásokat építenek, mint a ChatGPT. Ezeket terabájtnyi adat feldolgozásával, nagyon drágán be kell tanítani, majd a futtatásuk sem olcsó, amikor a modellt szövegek, képek generálására vagy előrejelzések készítésére használják. Az Nvidia azért is áll vezető helyen áll az MI-chipek terén, mert saját fejlesztésű szoftvere megkönnyíti a grafikus hardver összes funkciójának használatát az MI-alkalmazásoknál. Huang szerint a vállalat szoftverét nem lesz könnyű lemásolni. "Meg kell tervezni az összes szoftvert, az összes könyvtárat és az összes algoritmust, integrálni és optimalizálni kell a keretrendszereket, és optimalizálni kell azokat az architektúrára, nem csak egy chip, hanem egy egész adatközpont architektúrájára" - mondta.

Az Nvidia játék üzletága azonban - amely a vállalat személyi számítógépekbe szánt grafikus kártyáit foglalja magában - 38%-os bevételcsökkenésről számolt be, 2,24 milliárd dolláros árbevételről, szemben a várakozások 1,98 milliárd dolláros értékével. Az Nvidia a visszaesést a gazdaság gyengélkedésére, valamint a vállalat legújabb, játékokhoz szánt GPU-inak felfutására vezette vissza.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások